Gospodarka » Żywność
Włoskie risotto na polskich stołach
Zobacz więcej zdjęć » |
Przeważnie jest to ryż odmiany arborio, której ziarenka są nieco zaokrąglone oraz pękate – dzięki temu łatwo wchłaniają aromat przypraw, wewnątrz pozostając lekko twardawe, a na zewnątrz rozpływające się w ustach. Po odparowaniu alkoholu ryż miesza się z parmezanem i masłem. W taki sposób uzyskuje się podstawową wersję risotto, którą następne uzupełniać można różnorakimi składnikami. Najlepiej ta włoska potrawa smakuje jednak z dodatkami kuchni śródziemnomorskiej, jak np. suszonymi pomidorami oraz oliwą z oliwek.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Risotto z suszonymi pomidorami
Składniki:
80 g Suszonych Pomidorów z cebulą marki Ponti,
2 ząbki czosnku,
5 łyżek oliwy z oliwek Olitalia extra vergine
2 garście mrożonych lub świeżych grzybów
1 szklanka ryżu arborio
100 ml białego wina
0,5 l bulionu grzybowego
1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
drobno posiekana świeża natka pietruszki
Przygotowanie
Przed przystąpieniem do gotowania należy przygotować pół litra bulionu grzybowego. Na rozgrzaną oliwę Olitalia wrzucić posiekany czosnek oraz wypłukany oraz dobrze odsączony ryż i całość mieszać przez 2-3 minuty, po czym dodać białe wino, pozostawiając całość do odparowania. Gdy konsystencja potrawy przestanie być płynna, należy dodać część bulionu oraz pokrojone grzyby, które powinny zakrywać warstwę ryżu. Po 10 minutach dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory Ponti i resztę bulionu i dusić jeszcze przez kilka minut tak, by uzyskać gęstą konsystencję. Na koniec wystarczy doprawić danie solą, pieprzem i natką pietruszki oraz – już na talerzu - udekorować startym parmezanem.
Risotto to danie, które świetnie sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu oraz wykwintnej kolacji dla dawno niewidzianych gości. Co więcej, można je przygotować dosłownie ze wszystkiego, wykorzystując ,,resztki” warzyw, pozostałych w lodówce. Danie proste, smaczne i ekonomiczne.
Smacznego!
www.indexfood.pl
Nadesłał:
Kamila Nowakowska
|
Komentarze (0)