Rozrywka i wypoczynek » Uroczystości

WOŚP w Galerii Sfera - podsumowanie

Kilkanaście naładowanych niesamowitą energią godzin 21. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy dobiegło końca.

W całej Polsce wspólnymi siłami udało się uzbierać blisko 40 mln zł, z czego ok. 135 tys. zł zebrał sztab Bielska-Białej – a kwota ta cały czas rośnie! Bielski finał odbywał się w Galerii Sfera.

13 stycznia w Galerii Sfera wolontariusze zbierali datki i licytowali wartościowe przedmioty. Ogólna kwota z licytacji to ponad 4 tys. złotych. Najwyższe ceny w licytacji uzyskał kubek WOŚP - 700 zł, szachy z autografem Kasparowa - 450 zł, wyjątkowa koszulka WOŚP - 400 zł i koszulka podpisana przez siatkarki BKS Aluprof Bielsko-Biała - 550 zł.

W Galeria Sfera w ramach WOŚP odbyły się przygotowane przez PCK i GOPR pokazy ratownictwa medycznego, wystawa specjalistycznych pojazdów i sprzętu ratowniczego oraz nauka pierwszej pomocy. Wśród przybyłych gości byli bielscy policjanci, strażacy, goprowcy i oczywiście harcerze w roli wolontariuszy WOŚP. Ponadto, każdy w tym dniu mógł zbadać sobie ciśnienie i oddać krew w specjalnym ambulansie. Bielszczanie i mieszkańcy pobliskich miejscowości oddali jej ponad 20 litrów – mówi Joanna Bierówka – Manager ds. Marketingu Galerii Sfera.

ew_pr