Rozrywka i wypoczynek » Sport

Wrotkarnia w Suchym Lesie

Już za niecały miesiąc lodowisko w Suchym Lesie zmieni się we wrotkarnię IgloPark. Będzie to jedyny i kryty tor wrotkarski w Wielkopolsce.

Już w połowie kwietnia w Suchym Lesie zostanie otwarta wrotkarnia IgloPark. Tor wrotkarski o wymiarach 20 x 45 m powstanie na miejscu lodowiska. Na wrotkarnię będą mogły także zawitać osoby, które nie mają własnych rolek.

W wypożyczalni znajdować się będzie około 200 par we wszystkich możliwych rozmiarach. Do dyspozycji klientów będzie również bufet - mówi Witold Powąski, właściciel IgloParku.

Oprócz standardowej możliwości jeżdżenia na rolkach, multisportowa i wielofunkcyjna podłoga położona w IgloParku będzie mogła być wykorzystywana do uprawiana sportów zimowych w letniej formie, takich jak: in-line hokej (hokej na rolkach) oraz unihokej. Dodatkowym atutem takiego podłoża jest możliwość wynajmowania obiektu do gry m.in. w piłkę nożną, piłkę ręczną.

We wrotkarni IgloPark stworzona zostanie szkółka nauki jazdy na rolkach prowadzona przez doświadczonych instruktorów wrotkarstwa - Jakuba „Zico" Ciesielskiego oraz Monikę Tórz i Piotra Jankowskiego, którzy w okresie zimowym zajmowali się nauką jazdy na łyżwach.

Niestety, od czasów Centrum Sportowego „Dynamix" nie było w Poznaniu specjalnie wydzielonego miejsca, gdzie rolkarze mogliby się spotykać i podnosić swoje umiejętności. Dowodem na to, że w Poznaniu i w okolicach jest duża grup osób, które lubią aktywnie spędzać każdą wolną chwilę na rolkach jest działalność Jakuba „Zico" Ciesielskiego przy Stowarzyszeniu Sportów Wrotkarskich „MALTA" oraz powstałego w 2009 roku Inline Skating Clubu. Odgrywają oni niebagatelną rolę w promocji tej dyscypliny sportu wśród mieszkańców naszego województwa.

Wrotkarnia „IgloPark" będzie czynna od poniedziałku do czwartku w godz. od 9 do 21, a od piątku do niedzieli w godz. od 9 do 22. Dla zmotoryzowanych IgloPark udostępnia darmowy parking przed namiotem wrotkarni.

k.skorupinski@wellington.pl