Zdrowie » Ciało
Wszystkie smaki ryżu – jak ciekawie przyprawić śnieżnobiałe ziarenka?
Zobacz więcej zdjęć » |
Oto kilka prostych inspiracji,
które pozwolą nam odkryć zarówno egzotyczne, jak i bardziej łagodne oblicze
tych niepozornych ziarenek.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
W 80 smaków dookoła świata
Ryż to nieodłączny element potraw
pochodzących ze wszystkich krańców świata. Te uniwersalne ziarenka dostarczają
bowiem dużo energii i już za sprawą kilku prostych dodatków mogą diametralnie
zmienić swój smak, stając się podstawą coraz to nowych inspiracji kulinarnych.
Istnieje jednak kilka sprawdzonych zestawów przypraw, które od lat wykorzystywane
są przez miłośników dań z dodatkiem ryżu. Najpopularniejszy sposób serwowania
białych ziarenek zainspirowany jest kuchnią indyjską. Wykorzystując Ryż Basmati
marki Britta oraz tradycyjne przyprawy, takie jak kurkuma, curry oraz unikatowe
mieszanki ziół nazywane masalą szybko wyczarujemy danie rodem z krainy Gangesu.
Innym kultowym dodatkiem do ryżu jest sos sojowy, który w połączeniu z olejem
sezamowym, imbirem oraz chili stanowi podstawę chińskiego ryżu po kantońsku,
który od pokoleń zachwyca głębią kontrastujących ze sobą aromatów. Ryż bardzo
często gości również w potrawach z kontynentu amerykańskiego. Klasyczny Ryż
Biały marki Britta dopełniony dużą ilością chili, papryki słodkiej oraz pieprzu
cayenne to recepta na prawdziwie ognistą ucztę w stylu meksykańskim. Nie można
zapomnieć również o Europie, która także lubuje się w kulinarnych wyczynach,
bazujących na ryżowych ziarenkach. Słoneczna Italia, będąca ojczyzną nie tylko
pizzy i pasty, ale i risotto, stworzyła przepis na ryż, który zamiast od razu
wrzucać do wrzątku, najpierw podsmaża się na patelni z posiekanym czosnkiem,
cebulą, tymiankiem, estragonem oraz mielonym kminem rzymskim, a dopiero później
zalewa warzywnym bulionem. Taka metoda pozwala nasycić ziarenka ryżu maksymalną
ilością wyrazistych smaków, dzięki czemu ryż sam w sobie stanowi główne danie.
Sposobów na przygotowywanie ryżu
jest zapewne tyle, ilu jest na świecie smakoszy tego specjału, niemniej jeśli
dopiero zaczynamy przygodę z odkrywaniem nowych smaków, warto kierować się sprawdzonymi
oraz uwielbianymi na całym świecie kompozycjami aromatycznych przypraw.
Aby zapoznać się z pełnym
asortymentem niezwykle smakowitych i wszechstronnych produktów marki Britta
zapraszamy na stronę: www.britta.pl oraz na
fanpage: www.facebook.com/HalinaiBrittaNaTropieDobregoSmaku.
Producent: „Sawex Spółka z
ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.
Produkt: Ryż Biały marki Britta
Gramatura : 4 x 100 g
Cena detaliczna: 2,99 zł
Produkt: Ryż Basmati marki Britta
Gramatura : 4 x 100 g
Cena detaliczna: 3,89 zł
Więcej informacji udziela:
Katarzyna Korek
FlyPR
tel. (+48) 730 121 885; (+48) 533
790 909
katarzyna.korek@flypr.pl
Sawex Sp z o.o. był pierwszym w
Polsce importerem ryżu w saszetkach do gotowania. W marcu 2009 roku ze struktur
organizacyjnych spółki wyodrębniony został Departament spożywczy - Sawex Foods.
W portfolio firmy znajdują się marki: Britta (ryż), Halina (ryż, kasza, fasola,
groch, soczewica, ciecierzyca, płatki śniadaniowe), Sotto (ryż, kasza
jęczmienna, gryczana), Sugoi (ryż do sushi) oraz Twój Błonnik.
„Sawex Spółka z ograniczoną
odpowiedzialnością" Foods Sp. k. (dawniej Sawex Foods Sp. z o.o.)
Wiertnicza 70
02-952 Warszawa, Polska
tel. : 022 651 79 04 do 07
fax.: 022 651 79 09
e-mail: sawex@sawexpl.com
Nadesłał:
flypr
|
Komentarze (0)