Rozrywka » Przyroda

Wszystko o uprawie jabłoni

Wszystko o uprawie jabłoni
Zobacz więcej zdjęć »
Jabłka to jedne z najpopularniejszych w naszym kraju owoców. Jednak, aby mogły one nas cieszyć swoim wybornym smakiem, drzewa owocowe muszą być uprawiane w odpowiednich warunkach. Gleba musi być żyzna, bogata w składniki mineralne dostosowane do potrzeb wybranego gatunku jabłoni.

Dodatkowo należy chronić rośliny przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Ważne jest też odpowiednie nawożenie, aby drzewa dawały jak najlepsze i zdrowe owoce. W jaki sposób nawozić jabłonie oraz dbać o ich prawidłowy wzrost?

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Jaki rodzaj nawożenia wybrać?

Jedną z zalecanych metod nawożenia w przypadku jabłoni jest użycie produktów dolistnych, takich jakie można znaleźć w ofercie firmy Arkop (arkop.pl). Są to preparaty, które stosuje się bezpośrednio na liściach rośliny. Zawierają one formuły składające się między innymi z odpowiednio dobranej mieszanki mikro i makro elementów takich jak: fosfor, magnez, wapń, siarka, azot, potas, cynk, miedź, mangan, żelazo, moliben, kobalt, krzem czy bor.

Do największych zalet takich nawozów zalicza się przede wszystkim możliwość szybkiego uzupełnienia składników odżywczych, których jest niedobór w glebie lub występują utrudnienia w ich pobieraniu. Wskazuje się także, że taki sposób podawania nawozów pozwala na lepszą przyswajalność składników w nich zawartych. W porównaniu z nawozami doglebowymi, nawozy dolistne są przyswajalne nawet od 10 do 30 razy lepiej.

Co grozi roślinom, gdy nie są odpowiednio nawożone?

Brak odpowiedniego nawożenia może skutkować pogorszeniem się jakości owoców oraz chorobami roślin. Do najczęstszych skutków niedoborów mikro i makroelementów wśród jabłoni należą między innymi:

  • zahamowanie wzrostu drzew;

  • żółknięcie liści;

  • nieregularne odbarwienia na liściach;

  • gorzkie plamy na owocach;

  • niedorozwój blaszek liściowych;

  • zahamowanie procesu wiązania azotu w roślinach;

  • niebieskozielona barwa liści;

  • przebarwienia nerwu głównego;

  • deformacja liści;

  • zasychanie wierzchołków liści;

  • zamieranie wierzchołków pędów;

  • śluzowacenie korzeni.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

slawek

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »