Dom » Wnętrza
Wybieramy blat do kuchni
Blaty kuchenne zazwyczaj osadzone są na szafkach, dlatego istotne jest dogranie wszystkich szczegółów z wykończeniem szafek, kolorystyką ścian i podłogi w kuchni. Blaty kuchenne produkowane są z różnych materiałów, dlatego ich koszt jest bardzo zróżnicowany. Przez wzgląd na różnorodność materiałów, różnie dopasowują się do wnętrza, różnie się je montuje i naprawia.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Najlepszy blat to taki, który jest wytrzymały, bardzo funkcjonalny, efektowny dla oka i idealnie komponuje się ze wszystkimi elementami w kuchni. Blat drewniany jest bardzo przyjemny dla oka, kuchni zaś dodaje ciepła. Nie cieszy się jednak dużą popularnością przez wzgląd na małą odporność na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Tak dzieje się jeżeli te blaty wykonane są z drewna miękkiego, dlatego do produkcji powinny być używane drzewa liściaste (buk, dąb, mahoń). Jeżeli producent zastosuje odpowiedni rodzaj drzewa, taki blat jest bardzo odporny na wilgoć i wysoką temperaturę. Blaty kuchenne z metalu dodatkowo powinny być montowane na płycie wiórowej i dodatkowych stelażach. Taki blat optycznie powiększa pomieszczenie, do jego produkcji używa się stali lub aluminium, jego wadą jest to, że należy dokładnie wycierać go z wody, ponieważ bardzo często krople wody pozostawiają na nim białe ślady. Blat metalowy doskonale komponuje się z urządzeniami AGD znajdującymi się w kuchni. Blaty kuchenne pokryte przez płytki granitowe, są idealne dla osób, które chcą tanim kosztem posiadać ładny blat. Ich wadą jest to że są trudne w doprowadzeniu do czystości.
Blaty z kamienia są bardzo popularne pod względem dużej wytrzymałości na wysokie temperatury, oraz ze względu na bardzo efektowny wygląd, można je z łatwością doczyścić detergentami.
Nadesłał:
Selena86
|
Komentarze (0)