Gospodarka » Żywność

Wygrać z wiosennym przesileniem

Wygrać z wiosennym przesileniem
Zobacz więcej zdjęć »
Przesilenie wiosenne i jego negatywne skutki co roku dotykają wiele osób. Na przełomie pór roku, kiedy myślami jesteśmy już przy wiosennych dniach, jednak pogoda za oknem wciąż jeszcze przypomina o zimie, nierzadko trudno jest wykrzesać potrzebną do normalnego funkcjonowania energię.
Aby gładko przejść przez ten czas warto zmienić kilka nawyków – m.in. lepiej przyjrzeć się swojej diecie. Dietetyk z Kliniki Diety Gryszkin, mgr Iwona Gryszkin, podpowiada, jak sobie z tym poradzić. 

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 

Zima bez końca

Zimą bardzo często rezygnujemy z dobrych dla naszego zdrowia nawyków. Zmienia się nasza dieta, jesteśmy mniej aktywni, więcej czasu spędzamy w domowych przestrzeniach. Brak odpowiedniej ilości światła słonecznego, posiłki ubogie w potrzebne organizmowi witaminy i minerały, mniej spacerów i wysiłku fizycznego, niekorzystne i zmienne warunki atmosferyczne – wszystkie te czynniki wpływają na nasze samopoczucie i ogólną kondycję, a zestawione razem – tworzą mieszankę, przy której niektórzy nie mają ochoty nawet wstawać z łóżka. – Błędne jest myślenie, że za tak zwane przesilenie wiosenne odpowiada tylko i wyłącznie przedłużająca się zimowa aura – zaznacza mgr Iwona Gryszkin, dietetyk z Kliniki Diety Gryszkin. – Sprawa jest zdecydowanie bardziej skomplikowana, ale to nawet i lepiej, ponieważ – o ile na aurę właściwie nie mamy wpływu, to na naszą dietę czy codzienną aktywność już tak. Czasem to wystarczy, aby podnieść się i z energią przywitać wiosnę. Zmiana nawyków żywieniowych to nierzadko połowa sukcesu. Przede wszystkim należy zwracać uwagę na to, aby posiłki zawierały dużo witamin i minerałów – najlepiej pochodzących ze świeżych warzyw i owoców, których zimą często spożywamy mniej niż w ciągu innych pór roku. Dobrze sięgać po bardziej wartościowe produkty, zamieniając np. pieczywo pszenne na razowe. – Polepszeniu samopoczucia sprzyja spożywanie naturalnych, pełnowartościowych produktów, pozbawionych sztucznych dodatków – dodaje ekspert. – Zmianę przyzwyczajeń warto, zatem zacząć już na etapie zakupów, dokładnie czytając skład zawarty na etykiecie danego produktu. Co niemniej istotne, nie należy zapominać o śniadaniu, które daje nam energię na początek dnia i pobudza metabolizm. Jeśli mocnym krokiem rozpoczniemy dzień upłynie nam on o wiele lepiej, przyjemniej i zapewne bardziej produktywnie. Na śniadanie najlepiej sięgnąć po np. owsiankę lub jaglankę z dodatkiem orzechów, migdałów i owoców albo kromkę pełnoziarnistego naturalnego pieczywa z warzywami i szynką pozbawioną konserwantów oraz wzmacniaczy smaku. Jako dodatek idealnie sprawdzą się chociażby produkty z linii Natura firmy Nove, które produkowane są jedynie z najwyższej jakości mięsa oraz samych naturalnych składników – bez sztucznych konserwantów, przeciwutleniaczy czy innych substancji z literą „E” na początku.

Wyjść z cienia

Drugą istotną kwestią podczas walki z wiosennym przesileniem jest zwiększenie aktywności fizycznej i dotlenienia całego organizmu. Nie musimy od razu kupować karnetu na siłownię. Czasem lepsze efekty uzyskamy wybierając się codziennie na krótki spacer lub rowerową przejażdżkę – w ten sposób z jednej strony rozruszamy nieco zaspane po zimie ciało, z drugiej dotlenimy mózg. Nie narzekajmy na brak czasu – przecież wystarczy od czasu do czasu pokonać drogę do pracy czy szkoły pieszo. Jeśli do tego trafimy na słoneczną pogodę – zastrzyk energii murowany! – Ograniczona ilość światła słonecznego jest często wymieniana jako jedna z przyczyn najpierw jesiennej depresji, a potem wiosennego przesilenia – zdradza mgr Iwona Gryszkin. – Niedobór regulującej nastrój serotoniny wpływa na pogorszenie naszego samopoczucia, a przecież do jej produkcji mózg potrzebuje światła dziennego właśnie. Bez tego pewne są zmienne humory, problemy z koncentracją, apatia. Przed i po fizycznej aktywności należy zadbać o odpowiednie doładowanie akumulatorów, spożywając posiłek z dodatkiem białka. Dla osób zabieganych dobrze sprawdzają się produkty z linii Natura. Co ważne, mięsne propozycje od firmy Nove nie zawierają glutenu, dlatego mogą być spokojnie spożywane przez osoby stosujące dietę bezglutenową czy nawet chore na celiakię.

Gorsze samopoczucie związane z przesileniem wiosennym jest faktem i dotyka wielu osób. Wahania temperatur, ciśnienia, brak słońca, niedobór wartościowych witamin i mikroelementów, i w końcu znikoma aktywność fizyczna – wszystko to wpływa na nasz nastrój. Czasem zmiana nawet jednego czynnika może wpłynąć na korzyść. Warto zacząć od modyfikacji codziennej diety – sięgając po naturalne produkty mięsne z linii Natura firmy Nove możemy mieć pewność, że dostarczamy naszemu organizmowi jedynie wartościowych składników.

 

 

Zakłady Mięsne Nove Sp. z o.o. są częścią grupy Tican z siedzibą w Danii. Nove to średniej wielkości firma FMCG usytuowana na obrzeżach miasta Nowe (około 100 km na południe od Gdańska). Surowiec do produkcji mięsa  pochodzi z najlepszych zakładów, posiadających certyfikaty EFSIS, BRC, IFS i QI. Bezpieczeństwo i wysoką jakość wyrobów gwarantuje stały Nadzów Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej. Dzięki nowoczesnej i efektywnej technologii produkcji opartej na ścisłej kontroli jakości i wysokiej higienie, gwarantowanym przez prowadzony w zakładzie system kontroli HACCP, Zakłady Mięsne Nove uzyskały uprawnienia eksportowe na rynki krajów UE oraz posiadają certyfikaty BRC i IFS oraz zatwierdzone audyty wielkich międzynarodowych sieci. Zakłady mięsne Nove i linia Natura otrzymały licencję na używanie międzynarodowego symbolu przekreślonego kłosa, określającego bezglutenową żywność. W skład linii Natura wchodzą szynka zrazowa, kiełbasa długa, kiełbasa krótka, kiełbasa krakowska, parówki, schab, szynka zrazowa z tłuszczem. Produkty są paczkowane i dostępne na stoiskach samoobsługowych w Auchan, w Tesco, Makro, Almie.

 

Zakłady Mięsne "Nove" Sp. z o.o.

86-170 Nowe, Morgi 53

tel.: 48 52 332 83 81

fax: 48 52 332 83 80

e-mail:sekretariat@zmnove.pl

http://www.zmnove.pl

 

Mgr Iwona Gryszkin

 

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Dietetycznych Studiów Podyplomowych na Akademii Medycznej w Poznaniu. Od 2005 roku skutecznie działa jako dietetyk. Jest również aktywnym członkiem Zarządu Dolnośląskiego Towarzystwa Dietetyki.

 

KLINIKA DIETY GRYSZKIN

Tel kontaktowy: 664-969-066

Email: rejestracja@klinika-diety.pl http://klinika-diety.pl



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

flypr

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »