Kobieta, zdrowie, uroda » Dziecko

Z cyklu ,,Poznajcie wrocławskich artystów”: Państwo Skorek we wrocławskiej klinice

11 kwietnia 2011 roku mali pacjenci Kliniki Transplantacji Szpiku Onkologii i Hematologii Dziecięcej we Wrocławiu będą mieli niepowtarzalną okazję spotkać się z niezwykłymi gośćmi: Państwem Marią i Zdzisławem Skorek.

Pani Maria Oraczewska – Skorek jest jedną z pierwszych kobiet – dyrygentów w historii Polski. Przez kilkadziesiąt lat swoje życie dzieliła między pracę w Operetce Wrocławskiej a zajęcia na Wydziale Edukacji Muzycznej Akademii Muzycznej im. K. Lipińskiego we Wrocławiu, gdzie z powodzeniem prowadziła liczne klasy dyrygenckie, wychowujące kolejne pokolenia artystów.            Pan Zdzisław Skorek natomiast znany jest z legendarnej roli Tewjego Mleczarza w     ,,Skrzypku na dachu”. Jako aktor, reżyser i solista Operetki Wrocławskiej zdążył zdobyć sympatię i uznanie nie tylko krytyków, ale też publiczności, która aż pięciokrotnie wyróżniła go nagrodą ,,Iglica”, przyznawaną dla najbardziej zasłużonych lokalnych artystów.            Podczas odwiedzin niezwykłe małżeństwo opowie małym pacjentom o swojej pracy, dzieci będą mogły także spróbować swych sił w dyrygowaniu prawdziwą batutą, a po przyspieszonym kursie śpiewu operetkowego wykonać jeden z utworów pod dyrekcją i w towarzystwie zacnych gości. Państwo Skorek odpowiedzą także na wszystkie nurtujące maluchów pytania: jak kierować orkiestrą złożoną z kilkudziesięciu osób, czy każdy może zostać  śpiewakiem operetkowym  lub ile jest na świecie kobiet – dyrygentów.            Wizyta Państwa Skorek to kolejna inicjatywa fundacji ,,Na Ratunek Dzieciom z chorobą nowotworową”, mająca na celu wnieść odrobinę słońca w monotonne życie małych pacjentów kliniki onkologicznej. Każde odwiedziny serdecznych osób są dla naszych pacjentów odskocznią od szarej rzeczywistości, a jeśli są to jeszcze tak wielcy i interesujący ludzie jak Państwo Skorek, radość jest tym większa – przyznaje Pani Agnieszka Aleksandrowicz, prezes fundacji ,,Na Ratunek Dzieciom z chorobą nowotworową”.             Poza wypełnianiem codziennych obowiązków wiążących się z bieżącą pomocą pacjentom kliniki, fundacja inicjuje liczne projekty mające za zadanie zbiórkę funduszy na nową siedzibę kliniki onkologicznej, która powstać ma na terenie Wrocławskiego Parku Medycznego. Aby wspomóc budowę szpitala można łączyć przyjemne z pożytecznym grając w CliniCity – interaktywną grę na portalu społecznościowym facebook, można także wysłać sms-a o treści ,,Nadzieja” na numer 72165 lub wykonać zwykły przelew bankowy.            Spotkanie dzieci z artystami odbędzie się 11 kwietnia o godzinie 13.30 w BiblioteceKliniki przy ulicy Bujwida 44.Serdecznie zapraszamy!Więcej na: www.naratunek.org

k.gromada