Firma » Biznes

Żaneta Berus wiceprezesem Rady Polskiej Izby Przemysłu Targowego

2 czerwca br. podczas Walnego zgromadzenia Polskiej Izby Przemysłu Targowego w Poznaniu wybrane zostały nowe władze, które będą kierowały pracami stowarzyszenia przez najbliższe cztery lata.

Prezesem Izby ponownie został Przemysław Trawa, stanowiska wiceprezesów objęli zaś Żaneta Berus, Prezes EXPO XXI Warszawa, Grażyna Grabowska, Prezes Zarządu Targów w Krakowie oraz Adam Gabrysiak, wiceprezes Agencji Reklamowej Abisal.

Polska Izba Przemysłu Targowego jest wiodącą organizacją zrzeszającą polskie przedsiębiorstwa działające na rynku targowym, w tym organizatorów targów, operatorów obiektów targowo-konferencyjnych, firmy zajmujące się aranżacją stoisk targowych, gastronomią i transportem, hotele, organizatorów wystąpień polskich przedsiębiorstw na imprezach za granicą, przedstawicielstwa targów zagranicznych w Polsce, a także media oraz firmy z branży reklamy i marketingu. Działania Izby skupiają się na czterech podstawowych obszarach, związanych z promocją i rozwojem polskiego przemysłu targowego - integracji, promocji w kraju i za granicą, edukacji oraz wypracowaniu wspólnych zasad etycznych. Organizacja współpracuje także z szeregiem instytucji publicznych i pozarządowych m.in. Ministerstwem Gospodarki, Ministerstwem Rozwoju Regionalnego i Ministerstwem Spraw Zagranicznych w zakresie nowelizacji aktów prawnych i promocji Polski, jako destynacji turystycznej i targowej, a także reprezentuje kraj w zagranicznych organizacjach branżowych m.in. UFI (Światowe Stowarzyszenie Przemysłu Targowego) i CENTREX (Międzynarodowy Związek Statystyk Targowych).

Swoją misję i zadania Polska Izba Przemysłu Targowego realizuje poprzez władze, wybierane w drodze głosowania przez członków organizacji. Podczas obrad, które miały miejsce 2 czerwca br. w World Trade Center Poznań, delegaci zadecydowali o składzie Rady oraz Komisji Rewizyjnej na lata 2015-2019 i wybrali Komisję Rozjemczą na lata 2015-2018. Nowi reprezentanci Polskiej Izby Przemysłu Targowego wyróżniają się ogromnym doświadczeniem w branży oraz zaangażowaniem w rozwój polskiego przemysłu spotkań w kraju i za granicą. Jedno ze stanowisk wiceprezesa Rady po raz drugi objęła Żaneta Berus, Prezes i Dyrektor Zarządzający EXPO XXI Warszawa oraz członek Zarządu Sapphire Group Poland.

Wybór do Rady Polskiej Izby Przemysłu Targowego jest dużym wyróżnieniem i wyrazem zaufania do mojej osoby. Zawsze uważałam, że wraz z doświadczeniem i sukcesami przychodzi pewien rodzaj odpowiedzialności, który nakazuje dzielić się zgromadzoną wiedzą i angażować w działania na rzecz rozwoju branży. Kiedy opadnie zainteresowanie związane z wyborem nowych władz zostanie ciężka, codzienna praca związana przede wszystkim z integracją branży i promocją Polski jako destynacji biznesowej i targowej. To są główne wyzwania, którym będziemy starali się sprostać – skomentowała wybór do Rady PIPT Żaneta Berus, Prezes EXPO XXI Warszawa.

joannat