Firma » Biura

Zanim wybierzesz zamiennik, sprawdź producenta!

Trudno wyobrazić sobie dzisiaj biuro czy firmę bez drukarki. Niestety, zakup drukarki laserowej nie jest wydatkiem jednorazowym, prędzej czy później czeka nas wymiana materiałów eksploatacyjnych. Wtedy staniemy przed dylematem wyboru: oryginalny toner czy zamiennik (często tańszy nawet o 100 zł)?

Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy wyborze producenta alternatywnych tonerów do druku.

Zanim zdecydujemy się na zakup zamiennika, warto zwrócić uwagę na wszystkie istotne parametry oraz jaką renomę na rynku posiada jego producent. Takie zestawienie pozwoli nam dokonać trafnego wyboru, dzięki któremu nie tylko oszczędzimy, ale będziemy mieć zapewnioną jakość, wydajność i bezpieczeństwo drukowania.

ISO/IEC 19752 oraz ISO/IEC 19798, czyli wydajność kaset oraz dlaczego normy pomiaru wydajności są ważne?

Wydajnością nazywamy całkowitą liczbę znormalizowanych (zaciemnionych w 5%) stron A4, które można wydrukować za pomocą jednej kasety. Przy wyborze producenta zamienników warto zwrócić uwagę na to, czy ich produkty są przebadane zgodnie z obowiązującymi normami zatwierdzonymi przez ISO (International Organization for Standarization): ISO/IEC 19752 (czarne) oraz ISO/IEC 19798 (kolorowe). Normy te opisują warunki, w jakich należy testować cartridge i zapewniają obiektywne oraz dokładne dane na temat jego wydajności.

- ISO rygorystycznie określa zasady testowania wydajności tonerów. Brane są pod uwagę nie tylko wygląd i ustawienia dokumentu drukowanego, ale też liczba testowanych kaset oraz parametry środowiska - mówi Michał Prejzner, wiceprezes firmy Laserton, producenta oryginalnych i alternatywnych tonerów do drukarek laserowych. - Co najmniej dziewięć kaset jest testowanych do momentu ich wyczerpania w minimum trzech różnych drukarkach. Dzięki temu uzyskujemy wiarygodną ocenę średniej wydajności w granicach określonych wymaganiami statystycznymi - dodaje Prejzner.

ISO 9001 i ISO 14001, czyli czy producent posiada certyfikaty z systemów zarządzania jakością?

Korzystanie przez producenta z systemu zarządzania jakością jest dla nas informacją, że stara się on minimalizować czynniki ryzyka, efektywnie podnosząc tym samym poziom zadowolenia z produktu. -  ISO 9001 to ciesząca się największym uznaniem na świecie norma jakości, z której korzysta ponad 1 100 000 organizacji w 180 krajach - zapewnia wiceprezes firmy Laserton. - Producent, który posiada certyfikat z systemu zarządzania jakością (ISO 9001) i środowiskowy (ISO14001), nie tylko dba o jakość oferowanych produktów, ale również minimalizuje wpływ swojej działalności na środowisko naturalne - dodaje.

A co poza tym...

Zanim wybierzemy toner danego producenta upewnijmy się, że posiadają one oznaczenie CE - czyli, że zostały wyprodukowany zgodnie z odpowiednimi normami europejskimi oraz, przed dopuszczeniem na rynek, przeszły szereg specjalistycznych testów. Warto też zasięgnąć opinii na temat danego producenta od innych użytkowników tonerów alternatywnych. Podczas stosowania materiałów eksploatacyjnych, pochodzących od wiarygodnych i sprawdzonych producentów, nie ma praktycznie możliwości uszkodzenia sprzętu. Znane i sprawdzone marki oferują produkty tworzone zgodnie z międzynarodowymi normami, dlatego mogą sobie pozwolić na deklarację, że przy uszkodzeniu drukarki wynikającym z używania ich produktu, zapewnią naprawę urządzenia.

FuturePR