Zdrowie » Medycyna
Zapiekane grahamki z kabanosami
Zobacz więcej zdjęć » |
Kabanos to cienka, długa, krucha, podsuszana kiełbaska. Nie każdy wie, skąd wywodzi się jej nazwa. Pochodzi ona od słowa „kaban”, które w XIX-wiecznej Polsce było określeniem młodego wieprza, karmionego przede wszystkim ziemniakami. Kabanosy w obecnej formie były wytwarzane już w pierwszej połowie ubiegłego wieku. Dziś są dostępne w niemal każdym sklepie spożywczym i cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością – nieporównywalnie większą, niż w innych państwach.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Kabanosy sprawdzają się jako składnik wielu dań – sałatek, tart, makaronów. A oto pomysł na pyszne zapiekane grahamki z Kabanosami Francuskimi Sokołów. To cienkie i pyszne kiełbaski suszone, z niewyczuwalną podczas jedzenia osłonką. Są bogate w białko i inne składniki odżywcze.
Zapiekane grahamki z kabanosami
Składniki:
2/3 opakowania Kabanosów Francuskich Sokołów
3 duże grahamki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 czerwona cebula
250 g pieczarek
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki kaparów w occie
30 g koziego sera twardego w kawałku
1 garstka świeżego oregano do dekoracji
3 łyżeczki suszonego oregano
olej do smażenia, sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na cienkie półplasterki równej grubości (około 2-3 mm). Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy cebulę, a kiedy zacznie się rumienić dodajemy pokrojone pieczarki. Zmniejszamy nieco ogień i dodajemy sól. Kiedy pieczarki puszczą wodę zwiększamy ogień i smażymy je (od czasu do czasu mieszając), aż woda całkowicie odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżeczki suszonego oregano.
Paprykę oczyszczamy i kroimy w drobną kosteczkę, a kapary odcedzamy. Kabanosy kroimy na kawałeczki długości około 0,5 cm, a ser ścieramy na tarce o cienkich oczkach. Zawartość patelni łączymy z papryką, kaparami, kabanosami i kozim serem.
Grahamki przekrawamy w mniej więcej 2/3 wysokości i wydrążamy (miąższ i kapelusz wykorzystujemy do innego dania), a następnie smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy oregano. Bułeczki napełniamy farszem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15 minut. Gotowe grzanki dekorujemy listkami świeżego oregano.
Nadesłał:
milkas
|
Komentarze (0)