Technologie » Komputery

Zapora firewall Oracle dla relacyjnych baz danych

Sieciowe oprogramowanie zabezpieczające stanowi pierwszą linię obrony baz danych, monitoruje ruch i pomaga zapobiegać atakom skierowanym przeciw bazom danych Oracle oraz innych producentów.

Aby pomóc przedsiębiorstwom i instytucjom w zapobieganiu zaawansowanym atakom wewnętrznym i zewnętrznym skierowanym przeciw ich bazom danych, firma Oracle poinformowała o wprowadzeniu do oferty zapory dla bazy danych Oracle.

Zapora tworzy barierę ochronną wokół baz danych, monitorując i wspomagając działanie aplikacji w czasie rzeczywistym oraz pomagając zapobiegać atakom typu SQL injection oraz próbom nieupoważnionego dostępu do informacji poufnych.

Korzystając z nowatorskiej technologii analizy gramatyki języka SQL, zapora dla bazy danych Oracle analizuje instrukcje SQL wysyłane do bazy danych i określa z dużą dokładnością, czy przekazać te instrukcje dalej, zarejestrować je w dzienniku, wysłać ostrzeżenie, zablokować instrukcje, czy też zamienić je na inne, spełniające zdefiniowane wcześniej zasady – takie, jak:

·         zasady białej listy, odnoszące się do zaakceptowanych instrukcji SQL, które zapora ma jak zwykle przepuścić dalej, podczas gdy pozostałe może zablokować;

·         zasady czarnej listy, odnoszące się do nieupoważnionych instrukcji SQL, które należy zablokować;

·         zasady dotyczące wyjątków, zapewniające możliwość elastycznego omijania obowiązujących zasad bezpieczeństwa w sytuacji instalowania programów korygujących, wykonywania niestandardowych zadań wsadowych i/lub przeprowadzania przez administratora kontroli w sytuacjach awaryjnych;

·         zasady wykorzystujące atrybuty takie jak godzina, adres IP, aplikacja, użytkownik i kategoria SQL.

Zapora dla bazy danych Oracle jest łatwa do wdrażania ― nie wymaga wprowadzania żadnych zmian w istniejących aplikacjach, infrastrukturze bazy danych ani w systemie operacyjnym chronionej bazy danych. Zapora dla bazy danych Oracle może zostać wdrożona w sieci w trybie in-line, umożliwiając zarówno blokowanie, jak i monitorowanie, lub w modelu out-of-band, zapewniając jedynie możliwość monitorowania.

Zapora dla bazy danych Oracle jest już dostępna w sprzedaży. Rozwiązanie jest zgodne operacyjnie z następującym oprogramowaniem:

·         Oracle Database 11g i wersje wcześniejsze;

·         IBM DB2 dla systemów Linux, UNIX i Windows (wersje 9.x);

·         Microsoft SQL Server 2000, 2005 i 2008;

·         Sybase Adaptive Server Enterprise (ASE) (wersje od 12.5.4 do 15);

·         Sybase SQL Anywhere V10.

Informacje dodatkowe

Zapora dla bazy danych Oracle umożliwia generowanie dziesiątków skonfigurowanych fabrycznie i niestandardowych raportów, ułatwiając przedsiębiorstwom i instytucjom przestrzeganie przepisów dotyczących ochrony danych osobowych i innych regulacji, takich jak standardy bezpieczeństwa kart płatniczych (Payment Card Industry Data Security Standard ― PCI DSS), czy ustawa Sarbanes-Oxley (SOX).

Zapora dla bazy danych Oracle wchodzi w skład kompleksowej oferty rozwiązań do zabezpieczania bazy danych firmy Oracle, stanowiąc dopełnienie rozwiązań takich jak Oracle Advanced Security, Oracle Audit Vault i Oracle Database Vault. Stosowane razem, produkty te ułatwiają firmie Oracle dostarczanie klientom najbardziej wszechstronnych i zaawansowanych zabezpieczeń, które pomagają zmniejszyć koszty i uprościć ochronę informacji biznesowych w całym przedsiębiorstwie.

§         Informacje o zaporze dla bazy danych Oracle

§         Przeczytaj informacje ogólne o zaporze dla bazy danych Oracle

§         Przeczytaj artykuł przeglądowy o zaporze dla bazy danych Oracle

§         Zasoby źródłowe dla zapory dla bazy danych Oracle

§         Informacje o zabezpieczeniach dla bazy danych Oracle

§         Informacje o bazie danych Oracle 11g

O Korporacji Oracle

Oracle jest największym na świecie dostawcą kompletnego, otwartego i zintegrowanego oprogramowania biznesowego oraz zestawów sprzętowych. Więcej informacji na stronie www.oracle.com

Znaki towarowe

Oracle i Java są zarejestrowanymi znakami towarowymi korporacji Oracle i/lub jej filii.

Inne nazwy mogą być znakami towarowymi zarejestrowanymi na rzecz odpowiednich osób uprawnionych.

Katarzyna Pilarska, PR Manager Oracle Polska, tel. 0 602 410 795

Katarzyna.Pilarska@oracle.com