Gospodarka » Żywność
Zastosowanie dwutlenku chloru ClO2 w przemyśle spożywczym
Zobacz więcej zdjęć » |
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Dwutlenek chloru ClO2 należy do najbardziej efektywnych biocydów. Kiedy porównamy go do innych środków - konkurować z nim może jedynie ozon, którego zastosowanie jest niemożliwe w wielu sytuacjach. Jest to bardzo skuteczny środek biologicznie czynny już przy stężeniach tak niskich jak 0,1 ppm i w szerokim zakresie pH. Dwutlenek chloru ClO2 przenika przez ścianę komórkową komórek bakterii i wchodzi w reakcję ze znajdującymi się w cytoplazmie aminokwasami, powodując śmierć organizmu. Pozwala to na stosowanie dwutlenku chloru w sposób ciągły bez konieczności zmiany środka bakteriobójczego. Preparat Armex 5 doskonale nadaje się do dezynfekcji centralnych stacji mycia. Dzięki swojej zdolności do skutecznego usuwania biofilmu, znikomej korozyjności a także szybkiemu skutecznemu działaniu biobójczemu pozwala ograniczyć czas i koszty procesów myjących w zakładzie produkcyjnym. W większości zakładów produkcyjnych, dla utrzymania odpowiedniego poziomu higieny konieczne jest utrzymanie czystości mikrobiologicznej powietrza, a także dużych problemów dostarcza dezynfekcja miejsc trudno dostępnych w codziennym procesie mycia. ARMEX 5 zamgławiany w dawce 100-200 ppm doskonale sprawdza się w dezynfekcji kanałów, urządzeń, filtrów w układach klimatyzacyjnych, wentylacjach w budynkach i pojazdach, dodatkowo skutecznie likwiduje przykre zapachy.
Komentarze (0)