Kultura, sztuka » Kultura

Zatwierdzony skład polskiego jury EYJA 2010

Za kilka tygodni wybitni przedstawiciele polskich mediów wybiorą najlepszą pracę dotyczącą kwestii rozszerzenia Unii Europejskiej. Na początku marca członkowie jury wyłonią krajowego zwycięzcę, który weźmie udział w ceremonii rozdania nagród w Stambule.

W Polsce, w obradach jury Europejskiego Konkursu Dla Młodych Dziennikarzy 2010 (EYJA 2010) wezmą udział: Jerzy Haszczyński, kierownik działu zagranicznego "Rzeczpospolitej", Rafał Kostrzyński, kierownik działu zagranicznego "Przekroju", Cezary Szymanek, kierownik działu informacji w Radiu PiN, Marta Kielczyk - dziennikarka telewizyjna (TVP) i radiowa (I Program Polskiego Radia) oraz Krzysztof Bobiński - przedstawiciel polskiej sekcji Stowarzyszenia Dziennikarzy Europejskich (Association of European Journalists) - międzynarodowego partnera konkursu.

Już tylko do końca lutego młodzi europejscy dziennikarze mogą podzielić się swoją wizją przyszłości Europy, spostrzeżeniami na temat członkowstwa krajów kandydujących i tym, w jaki sposób rozszerzenie Unii Europejskiej wpłynęło na ich życie.

Nadesłane zgłoszenia będą oceniane pod względem talentu dziennikarskiego autora, odpowiedniego doboru informacji do tematu, oryginalności ujęcia, stylu dziennikarskiego, umiejętności zdobycia uwagi odbiorcy oraz wysiłku włożonego w przygotowanie materiału.

W konkursie EYJA 2010 udział mogą wziąć dziennikarze prasowi, internetowi i radiowi, w wieku od 17 do 35 roku życia. Każdy uczestnik może zgłosić 3 prace. Zgłoszenia muszą być opublikowane przez media w jednym z krajów uczestniczących między 1 października 2007 a 28 lutego 2010 roku.

Krajowe jury wybierze jednego laureata. Zwycięzca weźmie udział w ceremonii wręczenia nagród w Stambule - Europejskiej Stolicy Kultury 2010. Dodatkowo europejskie jury wybierze trzy najlepsze prace w kategoriach: „Nowatorstwo", „Najlepsze badanie" i „Najlepszy styl dziennikarski", których autorzy zostaną ogłoszeni na uroczystości wręczania nagród, a laureaci otrzymają wycieczkę do wybranej przez siebie europejskiej stolicy kultury.

Konkurs w Polsce wspiera Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich.

Więcej szczegółów na temat zgłoszenia do konkursu znaleźć można na stronie
www.EUjournalist-award.eu.

praktykant@primum.pl