Rozrywka i wypoczynek » Sport

Zawodnicy IL-TEX-u wicemistrzami bowlingu

Po rozegraniu dwudziestu jeden spotkań drużyna IL-TEX-u utrzymała pozycję wicelidera I edycji Zawierciańskiej Międzyzakładowej Amatorskiej Ligi Bowlingowej (ZMALB). Pokonała tym samym sześć zespołów reprezentujących główne firmy Zawiercia, ulegając jedynie niepokonanemu zwycięzcy turnieju.

Gra w kręgle może być nie mniej pasjonująca od rozgrywek piłkarskich – wiedzą o tym kibice, którzy 26 lipca oglądali zmagania dwóch zawierciańskich bowlingowych drużyn pracowniczych: zespołu IL-TEX-u oraz DHJ Software.

W pierwszej grze drużyna reprezentująca IL-TEX uznała wyższość przeciwnika, któremu udało się zdobyć więcej punktów. Jednak po zmianie torów zawodnicy IL-TEX-u zaprezentowali grę na najwyższym poziomie, wyprzedzając zawodników DHJ Software o 77 punktów. Ostatecznie mecz zakończył się remisem 1:1, który dał IL-TEX-owi kolejny duży punkt, zwiększając tym samym jego przewagę nad trzecią drużyną w klasyfikacji generalnej zawierciańskiej ligi.

Dzień później, 27 lipca, odbyły się ostatnie, najbardziej emocjonujące rozgrywki pierwszej edycji. Wicelider IL-TEX zmierzył się z liderem zawodów – drużyną firmy Optopol. Zmagania obu mistrzów były pełne emocji i jednocześnie maksymalnego skupienia. Ostatecznie Optopol pozostał niepokonany, ale załoga IL-TEX-u ustąpiła mu tylko nieznacznie, doprowadzając do wyniku 1101:993. W drużynie wicemistrzów najlepszą średnią osiągnęli Mateusz Napora (133 pkt) oraz Sylwester Cuprian (132,5 pkt). Wysokie drugie miejsce reprezentacji IL-TEX-u w rankingu Ligi Bowlingowej nie było dla nikogo zaskoczeniem. Już w początkowej fazie turnieju zespół dowiódł, że będzie groźnym przeciwnikiem, a w kolejnych spotkaniach sukcesywnie umacniał swoją pozycję.

Pierwsza edycja Zawierciańskiej Międzyzakładowej Amatorskiej Ligi Bowlingowej składała się z trzech rund - majowej, czerwcowej i lipcowej. W każdej z nich rozegrano po trzydzieści spotkań. W zawodach wzięło udział osiem zespołów reprezentujących najlepsze i największe firmy z miasta. O tym, która drużyna zostanie zwycięzcą, decydowała w pierwszej kolejności liczba zdobytych dużych punktów (3 za wygrany mecz, 2, 1.5 lub 1 punkt za remis), jeśli jednak ich liczba była taka sama, pod uwagę brano również tzw. punkty małe (liczba punktów z gry we wszystkich meczach). Zwycięska drużyna została wyróżniona pucharem ZMALB, a pozostałe dwa zespoły na podium otrzymały nagrody honorowe.

O firmie IL-TEX:

Firma IL-TEX z Zawiercia to jeden z liderów na krajowym rynku producentów pościeli wełnianej, antyalergicznej i dekoracyjnej, a Iltuś to jej autorski produkt, zastrzeżony w urzędzie patentowym. Naturalne produkty sypialniane IL-TEX-u wykonane są z wełny merynosów - szlachetnych gatunków owiec australijskich i nowozelandzkich. Tkaniny pościelowe z takiej wełny posiadają właściwości antyalergiczne i nadają się do sypialni osób uczulonych na roztocza. Prozdrowotne działanie mają również wyroby pościelowe z bawełny, policottonu oraz tkanin z tworzyw sztucznych.

frajtak