Zdrowie » Medycyna

Zdrowe strączki - roślinne źródła białka

Zdrowe strączki - roślinne źródła białka
Zobacz więcej zdjęć »
Coraz więcej osób dokonuje zmian w codziennej diecie, wzbogacając ją mocniej w produkty roślinne lub w ogóle rezygnując z jedzenia mięsa. Przy takich modyfikacjach, często pojawia się pytanie – czy dostarczam organizmowi odpowiedniej ilości białka i innych substancji odżywczych?

Proteiny - czyli „pierwsze"
Białko jest niezwykle ważnym składnikiem pokarmowym. Nie bez przyczyny jego nazwa wywodzi się od greckiego słowa „protos", oznaczającego „pierwszy". Białko pełni wiele ważnych funkcji. Jest materiałem budulcowym komórek i tkanek, niezbędnym do ich wzrostu, rozwoju i odnowy. Białka znajdują się w przeciwciałach, odpowiedzialnych za odporność. Dostarczają również energii.

Część osób błędnie uważa, że wystarczającą podaż białka zapewnia tylko spożywanie produktów mięsnych. Wbrew tej opinii, dobre i bogate źródła białka można znaleźć w produktach roślinnych. Dieta wegańska, wegetariańska czy fleksitariańskia, o ile jest zróżnicowana i właściwie zbilansowana, również zagwarantować może zatem optymalny poziom białka. Roślinne źródła białka mają też wiele innych zalet. W przeciwieństwie do zwierzęcych, nie dostarczają organizmowi tłuszczy nasyconych. Są za to doskonałym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Są też sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki, nie mają bowiem tak dużej liczby kalorii.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:


Strączki - na zdrowie!
Głównym źródłem białka w diecie wegańskiej i wegetariańskiej są rośliny strączkowe, a także ziarna zbóż, pestki, orzechy. Co ważne, dietetycy zalecają różnicowanie źródeł białka - dlatego po te roślinne powinni sięgać regularnie wszyscy, którym zależy na zdrowej diecie. Warto wykorzystywać takie produkty, które dostarczą białka, a przy tym są wygodnym i smacznym elementem codziennej diety.

Na bazie bogatych w białko roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca, fasola, soczewica, powstają pasztety warzywne z linii Lovege. Dopełnieniem ich smaku są starannie dobrane dodatki.

Pasztet wegański Lovege z żurawiną - na bazie ciecierzycy, której smak urozmaica suszona żurawina. Dostarcza nie tylko białka, ale też kwasu foliowego, manganu i błonnika pokarmowego.
Pasztet wegański Lovege z fasolą i pestkami dyni - na bazie fasoli gotowanej, z dodatkiem pieczarek, pestek dyni i suszonych warzyw. Jego wartościowe składniki odżywcze, to oczywiście białko, a także błonnik pokarmowy oraz kwas foliowy, mangan, potas, fosfor, żelazo.
Pasztet wegański Lovege z soczewicą - na bazie soczewicy gotowanej, z dodatkiem warzyw (seler, cebula, papryka czerwona, marchew, pietruszka). Stanowi źródło białka, kwasu foliowego i błonnika pokarmowego.
• Pasztet wegański Lovege z ciecierzycą - na bazie ciecierzycy gotowanej, z dodatkiem warzyw (seler, cebula, marchew, pietruszka). Zawiera wartościowe składniki odżywcze - białko, kwas foliowy, mangan, a także błonnik pokarmowy.

Wszystkie pasztety z linii Lovege to produkty w 100% pochodzenia roślinnego. Wyróżnia je dobry skład, nie zawierają:

  • sztucznych dodatków,
  • konserwantów,
  • ulepszaczy smaku,
  • glutaminianu sodu,
  • glutenu
Produkowane są w oparciu o filozofię pięciu przemian. Świetnie smakują z pieczywem tradycyjnym lub chrupkim bądź z waflami ryżowymi, z dodatkiem świeżych warzyw.

Pamiętając, że wybierając roślinne zamienniki, dbamy nie tylko o własne zdrowie i dobre samopoczucie, ale też przyczyniamy się do ochrony naszej planety.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

milkas

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »