Gospodarka » Żywność
Zimowy comfort food: warzywa korzeniowe
Zobacz więcej zdjęć » |
Frytki z warzyw korzeniowych to niecodzienne, ale banalnie proste rozwiązanie. Wystarczy pokroić w grube słupki marchew, pietruszkę, a nawet seler i skropić je olejem. Na koniec doprawić szczyptą soli oraz ziół prowansalskich Galeo lub słodkiej papryki Galeo i piec, aż do chrupkości. A może na poprawę samopoczucia lepsze będą chipsy? Nic łatwiejszego! Cienkie plasterki marchewki lub topinamburu posypujemy chili Galeo bądź odrobiną czosnku granulowanego Galeo i dodajemy kilka kropel oliwy. Kilkanaście minut w piekarniku i gotowe!
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Zimą nic tak nie rozgrzewa, jak domowe zupy. Warzywa korzeniowe nie dość, że są podstawą klasycznego bulionu, to same w sobie stanowią inspirację do pysznych zup kremów. Słodycz klasycznego kremu z marchwi można przełamać ostrą papryką Galeo, a delikatny smak kremu z selera i jabłka podkreślić tymiankiem Galeo.
W lodówce mamy resztki różnych warzyw i nie bardzo wiemy co z nimi zrobić? Czas na jarzynową w stylu zero waste! W dużym garnku przesmażamy na odrobinie oleju pokrojoną w sporą kostkę marchew, pietruszkę, ziemniaki oraz piórka cebuli i talarki selera wraz z zielem angielskim Galeo i liśćmi laurowymi Galeo. Zalewamy wodą i dodajemy ulubione warzywa – np. kawałki kalafiora, pokrojone pieczarki, kilka fasolek. Na koniec wystarczy doprawić zupę przecierem pomidorowym, czosnkiem Galeo, solą i pieprzem mielonym Galeo.
Przyprawy Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych a terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour, E.Leclerc i Delikatesy Centrum w cenie ok. 1,29 zł.
Nadesłał:
JBcomm
|
Komentarze (0)