Firma » Biznes

Złoty Orzech dla Prezesa Żabki

Jacek Roszyk Prezes Zarządu Żabka Polska, został uhonorowany renomowaną nagrodą Złotego Orzecha, podczas Ogólnopolskiego Kongresu Handlu i Dystrybucji.

-„Złotym Orzechem” redakcja Wiadomości Handlowych od 10 lat honoruje ludzi działających w handlu FMCG za ich osobiste osiągnięcia zawodowe, które równocześnie wytyczają  nowe kierunki rozwoju handlu. Pan Jacek Roszyk z kierowanej przez siebie sieci sklepów Żabka uczynił modelowy system łączący zalety centralnie sterowanego przedsiębiorstwa handlowego z oddolną przedsiębiorczością, inicjatywą i zaangażowaniem tysięcy ajentów pracujących na własny rachunek – mówi Paweł Kapuściński, Dyrektor Zarządzający, Wydawnictwo Gospodarcze.

Jacek Roszyk jest doktorem nauk ekonomicznych, od 2000 roku jako Członek Zarządu oraz Dyrektor Finansowy,  a od 2006 roku Prezes Zarządu firmy Żabka Polska, zaangażowany był w budowanie sieci sklepów Żabka - obecnie największej sformatowanej sieci sklepów convenience w Europie Środkowo-Wschodniej. Blisko 20% populacji Polski mieszka w promieniu 300 metrów od najbliższej Żabki.

W latach 1995-1997 rozwijał sieć sklepów dyskontowych Biedronka. W 2009 roku dr Jacek Roszyk stworzył nową sieć sklepów spożywczych na rynku polskim o nazwie Freshmarket, która obecnie liczy ponad 270 sklepów.

Do tej pory jedynie 10 osób może poszczycić się nagrodą Złotego Orzecha, kapituła stara się bowiem, by grono laureatów pozostało możliwie jak najbardziej elitarne.

kprzewezikowska