Gospodarka » Żywność

Zmiany strukturalne w Grupie COLIAN

Z dniem 21 maja br. COLIAN SA ogłasza nową nazwę holdingu oraz wprowadza zmiany, zmierzające do zakończenia konsolidacji spółek.

Colian SA, specjalizująca się w produkcji, dystrybucji oraz sprzedaży artykułów spożywczych, zmieniła nazwę na: Colian Holding SA. Należąca do Grupy spółka Jutrzenka Colian sp. z o.o. funkcjonuje pod nazwą: Colian sp. z o.o. Zmiany weszły w życie 21 maja 2014 r.

Z dniem 30 czerwca 2014 r. Firma Cukiernicza Solidarność - rok założenia 1952 sp. z o.o. połączy się z Colian sp. z o.o. Scalenie obu spółek nastąpi poprzez przeniesienie majątku spółki FC Solidarność do Colian sp. z o.o. Kapitał zakładowy Colian sp. z o.o. powiększy się do 871.156.000 zł. Dotychczasowa działalność Solidarności będzie kontynuowana przez spółkę Colian sp. z o.o., która będzie odpowiedzialna za dystrybucję wszystkich produktów dywizji słodkiej, kulinarnej i napojowej.

Zmiany strukturalne stanowią kontynuację procesu konsolidacji i sukcesywnej optymalizacji struktury organizacyjnej. Ich celem jest osiągnięcie lepszej pozycji strategicznej oraz dalsze budowanie przewagi konkurencyjnej. Połączenie pod jednym szyldem całej działalności pozwoli na pełną integrację firmy FC Solidarność ze spółką Colian sp. z o.o.

Zmiany te pozostają bez wpływu na dotychczas posiadane certyfikaty, pozwolenia, kulturę organizacyjną, wartości i najwyższą jakość świadczonych usług. Firmy: Colian Holding SA (dawniej Colian SA) i Colian sp. z o.o. (dawniej Jutrzenka Colian sp. z o.o.) posiadają dotychczasowe numery KRS, REGON, NIP. Dane teleadresowe spółek nie uległy zmianie.

Zmiany stanowią kluczowy element porządkowania struktury Grupy. Służą efektywniejszemu wykorzystaniu posiadanego potencjału i pozytywnie wpłyną na wyniki Grupy. Nowe nazwy oddają globalny charakter działalności i sprzyjają dalszemu rozwijaniu naszych marek. Połączenie spółki FC Solidarność z Colian sp. z o.o. pozwala na optymalizację kosztów w procesach produkcyjnych, dystrybucyjnych i sprzedażowych oraz wzmocnienie pozycji rynkowej. Za nami kolejny krok ku stworzeniu dużej i silnej grupy na polskim rynku, oferującej słodycze oraz napoje i kulinaria. Nasze wartości jednak pozostają niezmienne, a priorytetem wciąż jest dawanie konsumentom satysfakcji z delektowania się naszymi produktami – mówi Jan Kolański, prezes zarządu Colian Holding SA.

Colian