Społeczeństwo » Społeczeństwo

Zostań obieżyświatem dzięki wolontariatowi

Wolontariat to bezpłatna, dobrowolna praca na rzecz innych, często bardzo potrzebujących ludzi. Sformułowanie bezpłatna odnosi się jednak wyłącznie do braku korzyści materialnych z tytułu pracy wolontariackiej.

Nie wyklucza się jednak innych, czasami nawet cenniejszych rzeczy, które za pracę w organizacji pozarządowej może otrzymać wolontariusz. Są to z pewnością: satysfakcja, możliwość samorealizacji, a także podwyższenie kwalifikacji zawodowych.

Niewielu jednak wie, że wolontariat jest też sposobem na zwiedzenie świata. Taki właśnie charakter ma program Global Village, realizowany w ramach organizacji Habitat for Humanity.

Praca i nauka

Wolontariusze Habitatu mają możliwość łączenia swojej pasji pomagania innym i zwiedzania najodleglejszych zakątków świata. Wszystko dzięki wewnętrznemu programowi Habitatu, funkcjonującemu z powodzeniem, także w naszym kraju, od wielu lat.

- Program Global Village to szansa dla wolontariusza i konkretnego oddziału Habitatu. Poszczególne jednostki naszej organizacji mogą dzięki niemu wymieniać się doświadczeniami, ale też nawiązywać przyjaźnie, poznawać kulturę innego kraju i uczyć się języka – informuje Justyna Tworzydło, Dyrektor Wykonawczy Stowarzyszenia Habitat for Humanity Gdańsk.

Budowanie globalnej wioski

Po raz pierwszy sformułowania Global Village użył Marshall McLuhan. Jego pojęcie odnosiło się jednak do rozwoju mediów elektronicznych, tworzących na świecie jedną wielką, globalną wioskę. Habitatowska globalna wioska oznacza z kolei coś innego. Pojęcie to odnosi się do budowania międzynarodowej społeczności ludzi, zaangażowanych w pomoc tym, którzy pozostają bez dachu nad głową lub też, których sytuacja mieszkaniowa pozostaje na znacznie niższym, niż przeciętny, poziomie.

- Budując Globalną Wioskę, rozbudowujemy także sam Habitat, zarażając innych ludzi naszą misją. W Gdańsku gościli już uczestnicy programu GV z USA, Kanady i Irlandii Północnej. Pomagali w realizacji domu wielorodzinnego w Pruszczu Gdańskim. Mamy nadzieję, że także przy kolejnych projektach będziemy mogli liczyć na pomoc naszych zagranicznych przyjaciół – wyjaśnia Anna Korneszczuk, koordynator ds. kontaktów zagranicznych w gdańskim Habitacie.

Jak zostać obieżyświatem?

Program Global Village przeznaczony jest dla członków organizacji Habitat for Humanity, którzy chcą pomóc rodzinom w trudnej sytuacji mieszkaniowej, z różnych, niekiedy bardzo odległych zakątków świata. Zapisują się oni do jednej z 20 grup GV, wybierają kraj pobytu i oddział który chcą wesprzeć. W zależności od długości pobytu, przez tydzień lub dwa pracują nad aktualnymi projektami, realizowanymi w wybranym oddziale, a także zwiedzają okolicę i poznają lokalnych członków organizacji. Muszę jednak opłacić swój pobyt, przez co przekazują też darowiznę na poczet nowych projektów w wybranym oddziale Habitatu.

Dokąd można wyjechać?

Lista oddziałów, do których podróżują ochotnicy Habitatu jest bardzo długa i rokrocznie ulega zmianie. Od kwietnia do września można odwiedzić kraje na wszystkich kontynentach, m.in. Kenię Egipt, Etiopię, Kambodżę, Fidżi, Indie, Wietnam, Tajlandię, Brazylię, Chile, Honduras oraz Stany Zjednoczone. Na kontynencie europejskim grupy ochotników Global Village budują domy m.in. na Węgrzech, w Rumunii, Portugalii, Północnej Irlandii i Polsce.

Więcej informacji na temat wyjazdów Global Village na stronie http://www.habitat.org/GV/. Z kolei zdjęcia z pobytu zagranicznych wolontariuszy w gdańskim oddziale Habitatu można zobaczyć na stronie http://www.gdansk.habitat.pl

O Stowarzyszeniu „Habitat for Humanity Gdańsk”

Habitat for Humanity jest międzynarodową, pozarządową organizacją chrześcijańską, której celem działania jest eliminowanie ubóstwa mieszkaniowego, rozumianego jako brak samodzielnego mieszkania lub zamieszkiwanie poniżej standardów określonych w danym kraju.

Gdański oddział organizacji powstał w 2000 roku z inicjatywy grupy społecznie zaangażowanych ludzi, którzy pracując jako ochotnicy na budowach Habitatu w Rumunii i w Polsce zapragnęli, aby ta forma pomocy niezamożnym rodzinom mogła zaistnieć także w ich mieście i regionie.

Do tej pory Habitat Gdańsk zrealizował kilka ważnych inicjatyw budowlanych w województwie pomorskim. Od kilku lat zmienia się strategia Stowarzyszenia. Odchodząc od budowania nowych mieszkań, Habitat skupia się na remontowaniu budynków istniejących, przez co może udzielać pomocy jeszcze większej ilości potrzebujących rodzin.

Stowarzyszenie Habitat for Humanity Gdańsk