Dom » Wnętrza

Źródło światła, czyli kolekcja lamp Alicante – marki Nowodvorski Lighting

Alicante to piękne, portowe miasto leżące w południowo-wschodniej części Hiszpanii. Jego nazwa z języka arabskiego oznacza „źródło światła”.

W ciągu dnia zalewane jest ono przez intensywne promienie śródziemnomorskiego słońca, wieczorami rozbłyskujące migoczącymi światłami nadmorskich kafejek i restauracji. Świetlista poświata bijąca od tego miejsca od lat niezmiennie czaruje przyjezdnych i skłania ich do ponownych odwiedzin. Podobnie magiczna jest kolekcja lamp Alicante marki Nowodvorski Lighting.

Urokliwe miasteczko Alicante stanowi jeden z najchętniej odwiedzanych przez turystów kurortów wypoczynkowych. Nowa kolekcja lamp od Nowodvorski Lighting, która zaczerpnęła od niego nazwę również powstała z myślą o amatorach relaksu w domowym zaciszu. Większość z nas przebywa bowiem w pomieszczeniach ze sztucznym oświetleniem, dużą część swojego czasu. To w nich głównie odpoczywamy po ciężkim dniu w pracy.  Lampy Alicante marki Nowodvorski Lighting, które spełniają zarówno funkcje estetyczne, jak i praktyczne swoim nienachalnym światłem umilą każdą chwilę spędzoną domu.

Kolekcja ornamentem zdobiona

W skład linii Alicante wchodzą 3 lampy z motywem dekoracyjnym:  dwa zwisy Alicante I zwis, Alicante II zwis, a także Alicante kinkiet, dopełniający kolekcję. Cyfry rzymskie w przypadku zwisów oznaczają liczbę źródeł światła. Projektanci firmy Nowodworski w najnowszych projektach postawili przede wszystkim na praktyczne materiały. Abażury wykonane zostały z tworzywa sztucznego imitującego strukturę włókna. Dzięki temu oprawy oświetleniowe świetnie spełniają swoje funkcje ozdobne, a jednocześnie ich użytkowanie nie przysparza większych problemów. Pielęgnacja abażuru z tworzywa sztucznego jest zdecydowanie łatwiejsza od czyszczenia tkaniny, abażur wystarczy bowiem przetrzeć na mokro, aby cieszyć się nieskazitelnym wyglądem lampy przez długi czas. Co ważne oprawy Alicante wykazują cechy eklektyczne. Z jednej strony zaprojektowane są z modernistycznym rozmachem, o czym świadczą geometryczne kształty, z drugiej zaś skupiają w sobie cechy stylu klasycznego dzięki bogatej ornamentyce i materiałom, które nadają im lekkości i delikatności.  Abażury w ecrue kolorze zestawiono bowiem z listwami wykonanymi ze sklejki w odcieniu wenge. Tak intensywny kontrast kolorystyczny sprawia, iż mocno wyeksponowany zostaje kwiatowy ornament, w postaci symetrycznie rozłożonego wzoru w postaci wijących się roślin, który wprowadza do wnętrza nieco orientalnego charakteru.

Świetlne zasady

Wybierając oprawy oświetleniowe do naszych wnętrz, musimy wziąć pod uwagę czynności, jakie wykonujemy w danych pomieszczeniach. Podczas pracy wymagane jest jasne, ciepłe światło, kolorem przypominające te naturalne, odprężeniu z kolei sprzyja mniej intensywne oświetlenie,
o nieco bardziej przygaszonej barwie. Półmrok natomiast idealny jest do zasypiania lub chwili relaksu przy kominku. Najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie kilku rodzajów punktów świetlnych, dzięki którym z łatwością wykreujemy pożądany nastrój. Obok głównego źródła światła w postaci zwisów dobrze jest zamontować jeszcze klika mniejszych kinkietów. Lampy z kolekcji Alicante ułatwią nam to zadanie. W skład serii wchodzą bowiem dwa zwisy Alicante I, o długości 90 cm i szerokości 29 cm oraz zwis Alicante II, stanowiący połączenie dwóch pojedynczych zwisów, stąd jego szerokość wynosi 56 cm, a także kinkiet o wymiarach (szerokość 29 cm, odległość od ściany 25 cm). Dzięki temu w miarę potrzeb będziemy mogli oświetlić całe wnętrze lub jedynie wybraną część, tworząc przy tym klimatyczny półmrok i fantazyjne światłocienie na ścianach.
W tak oświetlonym pomieszczeniu będziemy mogli zasiąść w wygodnym fotelu i pozwolić sobie na małe lenistwo.

W naszych domach pragniemy czuć się bezpiecznie i komfortowo. Aranżacja wnętrz, w których będziemy spędzać czas powinna zatem sprzyjać wypoczynkowi. Projektanci z firmy Nowodworski, tworząc kolekcję lamp Alicante zaczerpnęli nazwę od malowniczej miejscowości turystycznej, nie bez przyczyny. Pomieszczenia, które oświetlą nowe oprawy będą stanowić gustowne i klimatyczne wnętrza, sprzyjające wyciszeniu i relaksowi.

Kolekcja lamp Alicante Nowodvorski Lighting:

Alicante I kinkiet
Szerokość 29 cm
Odległość od ściany 25 cm

Alicante I zwis
Długość 90 cm
Szerokość 29 cm

Alicante II zwis
Długość: 82 cm
Szerokość: 56 cm

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Firma Technolux Sp.j., od października 2011r. funkcjonująca pod nazwą Nowodworski Sp.j., jest rodzinną firmą prywatną, założoną w 1994 r. Spółka produkuje dekoracyjne oprawy oświetleniowe do wnętrz mieszkalnych oraz obiektów publicznych. Obecnie firma posiada dwa zakłady produkcyjne o łącznej powierzchni 12 000 m2., średniorocznie produkując i sprzedając 3000 sztuk opraw dziennie. Ponad 65% produkcji jest sprzedawane za granicę. Firma eksportuje do: Belgii, Białorusi, Bułgarii, Chorwacji, Czech, Estonii, Finlandii, Francji, Grecji, Hiszpanii, Irlandii, Izraela, Kazachstanu, Kirgizji, Kosowa Litwy, Łotwy, na Maltę, do Mołdawii, Niemiec, Norwegii, Rosji, Rumunii, Senegalu, Słowacji, Ukrainy i na Węgry.
Nowodworski Sp.j.
ul. Koksowa 2B