Technologie » AGD - RTV

ZyXEL – mocne wejście na rynek IPTV

Urządzenia STB ZyXEL’a pojawiły się w ofercie firmy Inotel – pierwszego w Polsce dostawcy telewizji IP w rozdzielczości HD.

Dzięki współpracy firm, klienci Inotel'a uzyskają możliwość korzystania z telewizji w wysokiej rozdzielczości, oraz usług takich jak VoD (wideo na żadanie) czy Elektorniczny Program Telewizyjny, w znacznie korzystniejszej cenie.

Do klientów Inotel'a korzystających z usług HDTV trafi urządzenie ZyXEL STB-1001H transmitujące obraz w rozdzielczości 1080i. Użytkownicy nie wymagający tak dużej rozdzielczości będą mogli skorzystać z prostszego urządzenia ZyXEL'a - STB-1001S2.

Współpraca z Inotel jest wynikiem realizacji naszej tegorocznej strategii, przewidującej ekspansję na rynku dostawców usług IPTV." - powiedział Marcin Michalski, Country Manager w ZyXEL Communications Polska - „Jednym z jej elementów było wprowadzenie na rynek urządzeń STB, które pozwolą operatorom na dostarczenie klientom najlepszej jakości usług, przy jednoczesnej dywersyfikacji oferty i znacznym obniżeniu kosztów. Bardzo cieszymy się, że polska premiera urządzeń STB ZyXELa odbywa się przy udziale technologicznego lidera rynku, jakim niewątpliwie jest Inotel"

Dzięki wprowadzeniu do naszej oferty urządzeń STB ZyXEL'a, nasi klienci będą mogli cieszyć się najwyższą jakością telewizji i usług dodatkowych, przy zachowaniu atrakcyjnie niskich kosztów" - mówi Jacek Augustyniak, kierownik marketingu w Inotel S.A. - „Podczas procesu developmentu produktu ZyXEL zaskoczył nas elastycznością i szybkością działania, jesteśmy więc tym bardziej zadowoleni z nawiązania współpracy"

Użytkownicy telewizji Inotel korzystający z odbiorników STB ZyXEL'a, oprócz standardowego odbioru kanałów telewizyjnych oraz dostępu do Internetu za pośrednictwem telewizora, mają też dostęp do wielu funkcji dodatkowych, takich jak VoD - wideo na żądanie umożliwiające wypożyczanie filmów bez konieczności wychodzenia z domu, czy EPG - Elektroniczny Program Telewizyjny pozwalający na sprawdzenie programowej ramówki na ekranie. Ciekawą usługą jest także Galeria Zdjęć, umożliwiająca użytkownikowi wgrywanie zdjęć na specjalne konto serwerowe, a następnie przeglądanie ich za pośrednictwem swojego telewizora.

Firma ZyXEL powstała w roku 1989 na Tajwanie. Swoje działania dostosowuje do potrzeb dynamicznie rozwijającej się branży sieciowej. ZyXEL skupiał swoją uwagę kolejno na różnych typach produktów: od modemów, przez urządzenia ISDN i rutery w segmencie SOHO, aż po pełną gamę rozwiązań sieciowych dla szerokiej, dobrze zdefiniowanej bazy klientów, w tym dla dużych firm i operatorów usług sieciowych.

Inotel, to obecnie jeden z najbardziej zaawansowanych technologicznie operatorów telekomunikacyjnych w Polsce, działa wyłącznie w oparciu o sieci światłowodowe oraz najnowocześniejsze urządzenia transmisji danych. Dzięki stosowaniu innowacyjnych rozwiązań „na każdym kroku", możliwe jest świadczenie ultraszybkiego dostępu do Interentu - do 100 Mbit/s, najnowocześniejszej telefonii VOIP oraz  zawansowanych usług IPTV w technologii HDTV.

ap