Kobieta, zdrowie, uroda » Dziecko
1000 okazji do okazania miłości!
Każdy z 1000 pierwszych dni Waszego dziecka jest ważny dla rozwoju i zdrowia młodego organizmu – nie tylko teraz, ale nawet w dorosłości. Decyzje żywieniowe podejmowane przez opiekunów na etapie ciąży, po narodzinach, w okresie karmienia piersią czy rozszerzania diety, a nawet po 1. urodzinach mają duże znaczenie dla kształtujących się nawyków żywieniowych malucha. Mogą być powielane przez niego przez całe życie!
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Motyle w brzuchu
Mamo, spodziewasz się dziecka? Jeszcze go nie widziałaś, ale na pewno już rodzi się w Tobie uczucie miłości do nowego członka rodziny. To, jak będziesz się żywić w najbliższych miesiącach, będzie miało wpływ na rozwój maluszka, a także na jego przyszłe wybory żywieniowe (ponieważ połyka teraz płyn owodniowy, wraz z którym poznaje smaki pokarmów, które spożywasz). Właśnie dlatego ważne, aby Twoja dieta była dobrze zbilansowana i różnorodna. Nie zapominaj jednak, że jedzenie powinno być przyjemnością! Jedz dla dwojga, a nie za dwoje – z miłości do Waszego rozwijającego się dziecka. O tym, co uwzględnić w codziennym jadłospisie przyszłej mamy, przeczytasz na: https://www.1000dni.pl/1000-dni-zywienia-dziecka/planowanie-ciazy-i-ciaza/ciaza/28-jak-zywic-sie-w-czasie-ciazy
Budowanie wyjątkowej więzi
Po przyjściu dziecka na świat rodzicielska miłość kwitnie. Noszenie maleństwa na rękach, przytulanie go i pielęgnacja – to wszystko sprawia, że między rodzicami a niemowlęciem buduje się bliskość. Pokarm mamy to najlepsze, co kobieta może dać swojemu dziecku. To najlepszy sposób żywienia niemowlęcia w pierwszym okresie jego życia. Czy wiesz, że również teraz dziecko może poznać smaki potraw, które spożywasz? Przenikają one do Twojego mleka, dlatego na etapie karmienia piersią w dalszym ciągu duże znaczenie ma to, co spożywasz. Jeśli jesteś mamą karmiącą i chcesz sprawdzić, czy prawidłowo komponujesz swoją dietę, wejdź na: https://www.1000dni.pl/1000-dni-zywienia-dziecka/0-6-miesiecy/karmienie-piersia/9-dieta-karmiacej-mamy
Przez żołądek do serca
W drugim półroczu życia dziecka mleko mamy przestaje zaspokajać wszystkie potrzeby rozwijającego się organizmu. Właśnie dlatego to najlepszy czas, aby rozpocząć rozszerzanie diety. Gładkie warzywne przeciery na początek, później słodsze i łatwiej akceptowalne owoce, a następnie produkty zbożowe, mięso i ryby – taka kolejność to klucz do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych i preferencji smakowych! Ubrudzony, ale zadowolony maluch z chęcią próbujący marchewki czy brokułu to radość dla mamy i taty. Podczas przygody z nowymi smakami pamiętajcie jednak, że kluczowe znaczenie dla wrażliwego organizmu ma jakość i bezpieczeństwo podawanych mu posiłków. Oznaczenie wieku na opakowaniu da Wam gwarancję, że produkt jest dopasowany do wyjątkowych potrzeb niemowlęcia, spełnianie surowych norm jakości gwarantuje prawo polskie i europejskie.
Jeśli Wasz maluch obchodził już 1. urodziny, możecie mieć wrażenie, że jest już prawie dorosły, bo tyle potrafi. Nic bardziej mylnego! Wciąż trwa 1000 pierwszych dni jego życia, co oznacza, że cały czas intensywnie się rozwija, a jego potrzeby żywieniowe są inne niż rodziców. Nadal ważnym elementem jego jadłospisu jest mleko (mamy lub modyfikowane) i produkty mleczne. Jeśli chcecie przygotować coś wyjątkowego dla Waszego rocznego dziecka na Walentynki (i nie tylko), możecie skorzystać z przepisów Bożeny Moćko, edukatora żywieniowego ze Stowarzyszenia „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”:
Koktajl mleczno-owocowy Składniki: · Mleko modyfikowane (3 miarki) · 90 ml wody · Jabłko, gruszka, pomarańcza lub banan · Kilka malin lub truskawek (mogą być mrożone) Przygotowanie: Rozmrozić maliny. Mleko przygotować według instrukcji z opakowania. Dodać owoce do mleka i zblendować. Można podawać z kolorową słomką. | Kisiel Składniki: · Pół szklanki malin (mogą być mrożone) · Pół szklanki owoców moreli, daktyli czy suszonych śliwek · 2-3 szklanki wody · 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Owoce zalać wodą, zagotować. Gotować ok. 10 minut na wolnym ogniu. Zblendować, odcedzić na drobnym sitku. Zagotować. Mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, wlać do soku, zagotować do uzyskania konsystencji gęstego kisielu. W razie potrzeby jeszcze raz dodać mąkę wymieszaną z zimną wodą. Ozdobić jogurtem naturalnym i listkiem świeżej mięty. | Pieczone jabłuszko Składniki: · Kwaśne jabłko średniej wielkości · Rodzynki · Łyżka orzechów włoskich · Cynamon Przygotowanie: Odciąć górną cześć owocu, wydrążyć środek. Do środka jabłka włożyć drobno posiekane orzechy oraz rodzynki, posypać cynamonem. Przykryć górą i piec w temp. ok. 180 st. C przez ok. 40 minut. Dla większego dziecka można też do środka jabłka dodać dwie kostki gorzkiej czekolady dobrej jakości. |
Komentarze (0)