Firma » Biznes

150 pomysłów na biznes, czyli rok działalności StartMoney

W 2012 roku Fundusz StartMoney cieszył się ogromnym zainteresowaniem pomysłodawców – wpłynęło aż 150 zgłoszeń z różnorodnych branż, z których 18 korzystało lub korzysta aktualnie z preinkubacji. Sukcesem była finalizacja inwestycji kapitałowej w spółkę Freeky Games tworzącą gry konsolowe

Fundusz StartMoney przez cały rok działał bardzo intensywnie, a efekty tej pracy poznamy w 2013 roku, kiedy sfinalizowane zostaną kolejne inwestycje.Jest jeszcze czas na zgłaszanie pomysłów biznesowych, potrzebujących od kilkuset tysięcy do kilku mln złotych i doradztwa biznesowego.

W 2012 roku Fundusz StartMoney działający w ramach Akceleratora Technologii Fundacji Uniwersytetu Łódzkiego cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem pomysłodawców – wpłynęło aż 150 zgłoszeń. Obecnie w fazie preinkubacji, czyli na etapie przygotowań do uzyskania inwestycji, jest 18 projektów. Sukcesem Funduszu StartMoney była pierwsza zrealizowana inwestycja w firmę Freeky Games, innowacyjną spółkę działającą na rynku gier komputerowych. Pierwszym produktem Freeky Games będzie gra Deathmatch Village przeznaczona na konsole marki PlayStation, a pieniądze uzyskane z inwestycji Funduszu StartMoney pozwolą na wyprodukowanie i wprowadzenie gry na rynek – premiery możemy oczekiwać pod koniec pierwszej połowy 2013r.

W 2013 roku Fundusz będzie dalej inwestował w pomysły na innowacyjny biznes i ma w planach zrealizować kolejne inwestycje – Do StartMoney cały czas napływają zgłoszenia, głównie z branży informatycznej, technologii internetowych, aplikacji mobilnych oraz energii odnawialnej, ale Fundusz StartMoney jest otwarty na inwestycje praktycznie z każdej branży i przygotowany do analizy każdego pomysłu. Warto też pamiętać, że najbardziej liczy się innowacyjny pomysł i determinacja. Widać to na przykładzie spółki Freeky Games, w której oprócz świetnego pomysłu równie istotną rolę odgrywa zaangażowanie zespołu projektowego w jego realizację oraz chęć współpracy z inwestorem – mówi Piotr Berliński, analityk Funduszu StartMoney.

Nabór pomysłów prowadzony jest w trybie ciągłym. Fundusz inwestuje w pomysły z każdej branży – wystarczy wysłać zgłoszenie na adres fundusz@startmoney.pl
Więcej informacji o Funduszu i jego inwestycjach można znaleźć na stronie www.startmoney.pl

*          *          *

Kontakt dla mediów: