Społeczeństwo » Polityka

200 proc. normy – media o polityce

Liczba publikacji na temat wydarzeń politycznych osiągnęła rekordowy wynik – 31,5 tys. materiałów. To wzrost o prawie 100 proc. w stosunku do ubiegłego miesiąca – wynika z raportu „PRESS-SERVICE Monitoring Mediów”.

Tak duża popularność partii politycznych była związana głównie z wyborami parlamentarnymi i ofensywą medialną ugrupowań. Pierwsze miejsce w klasyfikacji pod względem liczby przekazów prasowych zajęło Prawo i Sprawiedliwość. W ciągu miesiąca pojawiło się 9,3 tys. tekstów. Oznacza to średnio 301 materiałów każdego dnia i wzrost o 47 proc. PiS wyraźnie wyprzedziło Platformę Obywatelską, o której w październiku ukazało się 8,3 tys. doniesień. Na dalszych miejscach uplasowały się: PSL (4,2 tys.), Zjednoczona Lewica (2,7 tys. ), Nowoczesna (2 tys.), Kukiz’15 (2 tys.), Korwin (1,8 tys.) i Razem (1,2 tys.).

Jednak zdecydowanie największy skok medialności odnotowała partia Razem – wzrost o 229 proc., Nowoczesna – o 201 proc. i KORWiN – o 184 proc.

Cisza wyborcza

Analizując rozkład publikacji w czasie, można zaobserwować ciszę wyborczą – wyraźny spadek w dniach 24 i 25 października. Na wykresie widoczne jest także zwycięstwo Prawa i Sprawiedliwości. Od 26 października partia utrzymuje znaczącą przewagę nad pozostałymi ugrupowaniami.

Na temat PiS najczęściej pisały „Gazeta Wyborcza”, „Rzeczpospolita” i „Dziennik Polski”. Natomiast PO dominowało w tytułach „Dziennik Polski”, „Polska – Dziennik Łódzki” i „Polska – Głos Wielkopolski”. Dziennikarze redakcji „Echo Dnia” poruszali głównie tematykę PSL, Kukiz’15, Zjednoczonej Lewicy i Nowoczesnej.

Aktualna partia rządząca wygrała z ugrupowaniem Ewy Kopacz także pod względem ekwiwalentu reklamowego - 169,8 mln złotych do 136,9 mln złotych oraz w zestawieniu liczby przekazów prasowych, w których partie polityczne obecne były na pierwszych stronach tytułów prasowych. Na temat prawicy pojawiło się na jedynkach o prawie 500 wzmianek więcej niż o PO.

Barbara Nowacka nr 1!

W październiku diametralne zmienił się obraz medialności liderów partii politycznych. Najwięcej publikacji dotyczyło Barbary Nowackiej. Przedstawicielka Zjednoczonej Lewicy uzyskała wynik 4,8 tys. doniesień medialnych. Wyprzedziła Ewę Kopacz (2,9 tys. materiałów), Jarosława Kaczyńskiego (2,8 tys.). Tuż za podium uplasowali się Ryszard Petru (1,5 tys.), Paweł Kukiz (0,9 tys.) i Janusz Piechociński (0,5 tys.).

Wśród liderów partii politycznych najbardziej krytykowanym okazał się Janusz Piechociński*. Tym razem odsetek negatywnych materiałów na jego temat wyniósł 31 proc. Lider PSL wyprzedził Ewę Kopacz (29 proc.) i Janusza Korwin-Mikkego (16 proc.). Z kolei w pozytywnym świetle publikacje przedstawiały głównie Adriana Zandberga. W październiku 31 proc. artykułów dotyczących przywódcy partii Razem miało korzystny wpływ na jego wizerunek.

PRESS-SERVICE Monitoring Mediów