Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

5 cech dobrego hotelu na konferencję.

Bardzo wiele reklam ostatnimi czasy mówi nam o idealnych miejscach na imprezy firmowe, eventy czy konferencje. Hotele ochoczo przejęły tę branżę i skutecznie przekonały klientów, że wielofunkcyjność takich miejsc sprawia, że takie wydarzenia mają szansę udać się tylko tam.

Bardzo wiele reklam ostatnimi czasy mówi nam o idealnych miejscach na imprezy firmowe, eventy czy konferencje. Hotele ochoczo przejęły tę branżę i skutecznie przekonały klientów, że wielofunkcyjność takich miejsc sprawia, że takie wydarzenia mają szansę udać się tylko tam. Mimo wszystko, wybór odpowiedniego miejsca to nie lada wyzwanie, a w wielu firmach legendy o beznadziejnych hotelach, twardych łóżkach czy nietrzeźwej obsłudze krążą w nieskończoność i pozostawiają niesmak. Jak zapewnić pracownikom udaną konferencję? Prezentujmy 5 najważniejszych faktów, o których warto pamiętać.

1. Sala konferencyjna

Wydaje się to banalne i oczywiste, jednak są hotele, które optymistycznie nazywają salą konferencyjną mały pokoik z tablicą i mazakiem lub kredą. Na pytanie o rzutnik właściciel rozkłada ręce, a dostęp do internetu jest „za ścianą, bo tutaj słaby zasięg”. Upewnijmy się, że miejsce prowadzenia konferencji to profesjonalna sala z dobrą akustyką, a nie pokój który do niedawna był jeszcze stołówką.

2. Dobre wyżywienie

Catering to jeden z głównych powodów, dla których hotel jest idealnym miejscem na tego typu wydarzenia – po prostu jedzenie przygotowuje się w tym samym miejscu, gdzie odbywa się konferencja. Opinie w Internecie szybko obnażą wady danego miejsca, ale także przedstawią najlepsze możliwe hotele pod kątem jedzenia. Pamiętajmy, że hotel jest często oddalony od centrum, a w razie niedobrego posiłku nie będziemy wymagać od uczestników zorganizowanych wycieczek na stację paliw po hot-doga.

3. Ładne otoczenie

Konferencje wyjazdowe organizuje się po to, by zmienić otoczenie. Dlatego warto wybrać hotel, który ma za oknem ładne krajobrazy (najlepiej naturę – jezioro, las). Zupełnie bezcelowe jest zaganianie uczestników imprezy do miejsca, w którym widok jest na ulicę i przejeżdżający tramwaj, a hałas miasta jest dokładnie taki, jak w miejscu pracy.

4.  Odpowiedni standard

Niewystarczający research odnośnie poziomu usług hotelowych może nas kosztować plotki o byciu złym organizatorem.  Beznadziejne łózka, brak mydła w łazience czy brud i kurz w pokoju mogą popsuć nawet najciekawszą konferencję. Polecamy dokładnie sprawdzić hotel, w którym planujemy organizację eventu – każdy ma znajomego, który będzie w stanie od ręki polecić godne zaufania miejsce.

5. Jakość do ceny

Wbrew pozorom, nie trzeba wybierać 10-gwiazdkowego hotelu, w którym spała Tina Turner, by zaimponować gościom. Miejsce nawet ze średniej półki, ale z dobrą opinią i odpowiednim prestiżem zupełnie wystarczy. Czasami lepiej dać gościom nieco prostsze potrawy, nocleg i pokój konferencyjny niż zmyślne dania, których nie sposób wymówić i nowoczesne meble, które często są ładniejsze niż wygodniejsze.

slawek