Technologie » Komputery

ABBYY Lingvo x3 - NOWOŚĆ! Pierwszy elektroniczny słownik z obsługą czterech języków.

Firma ABBYY Software Ltd., znana jako producent programu FineReader (www.finereader.pl) oraz czołowy dostawca technologii OCR i aplikacji językowych przygotowała specjalna wersję słownika elektronicznego ABBYY Lingvo x3 opracowanego specjalnie na potrzeby polskiego rynku.

ABBYY Lingvo x3 jest to pierwszy w Polsce słownik elektroniczny, który zapewnia obsługę słowników w czterech językach: angielskim, niemieckim, ukraińskim i polskim. Stanowi on zbiór 11 współczesnych słowników elektronicznych, dostępny zarówno dla użytkowników komputerów osobistych, jak i urządzeń typu smartphone.

ABBYY Lingvo x3 zawiera słowniki opublikowane przez znanych autorów i wydawnictwa na świecie, takie jak Collins i Oxford. Gamę słowników tłumaczeniowych uzupełniają bogate słowniki z objaśnieniami dla języków angielskiego, niemieckiego i ukraińskiego. Wszystkie źródła zostały opracowane lub uaktualnione w latach 2005 – 2008.
ABBYY Lingvo x3 gwarantuje więc wysoką jakość i dokładność tłumaczeń. Produkt przeznaczony jest dla osób mających styczność z językami obcymi w pracy lub na urlopie, zajmujących się tłumaczeniami lub dopiero uczących się języka.

„Polska jest pierwszym z krajów Środkowej Europy (nie licząc krajów WNP), dla którego stworzyliśmy specjalną wersję ABBYY Lingvo,” mówi Vadym Kosyy, Dyrektor ds. marketingu słowników elektronicznych w firmie ABBYY Ukraine.
– „Słownik zawiera około 3,7 miliona tłumaczeń dla ponad miliona haseł.
Wg naszych danych, pod względem liczby słów zawartych w bazie danych pojedynczego produktu, ustanowiliśmy nowy rekord . Równocześnie produkt ten dostępny będzie w niewygórowanej cenie, porównywalnej z innymi słownikami elektronicznymi na rynku”.

Oprócz wariantów tłumaczenia, ABBYY Lingvo x3 oferuje dostęp do zapisu fonetycznego, przykładowych zastosowań, objaśnień reguł gramatycznych i form wyrazów. Baza dźwięków zawiera 35 tys. słów w różnych językach, zarejestrowanych przez zawodowych lektorów, będących rdzennymi użytkownikami języka. System wyposażony jest w nowoczesny, wygodny i funkcjonalny interfejs użytkownika, oferujący możliwość błyskawicznego przekładu wskazanych kursorem słów poprzez wyświetlenie okienka z tłumaczeniem. Słowniki z objaśnieniami oraz opcja wyszukiwania pełnotekstowego we wszystkich zasobach  słownikowych dają szybki i nieskomplikowany dostęp do całego bogactwa wiedzy językowej, przydatnej zarówno dla użytkowników lub tłumaczy, jak i osób uczących się języka. Wraz z produktem dostarczana jest specjalna aplikacja Lingvo Tutor, pomagająca w nauce języka obcego, niezależnie od wieku użytkownika.

Mobilną wersję aplikacji ABBYY Lingvo x3 można instalować na urządzeniach z systemami Symbian lub Windows Mobile. Słownik w wersji mobilnej oferuje dostęp do tej samej bazy słownikowej, co wersja dla komputerów osobistych, przy zachowaniu większości jej funkcji. Dzięki mobilnej wersji, słownik jest pod ręką niemal natychmiast, gdy jest potrzebny: w delegacji lub na urlopie, podczas rozmów handlowych lub w bibliotece, w restauracji, sklepie lub muzeum.

Produkty dostępne są obecnie w promocyjnych cenach:
ABBYY Lingvo x3 Słownik wielojęzyczny dla PC – 155 złotych netto,
ABBYY Lingvo x3 Słownik wielojęzyczny dla urządzeń przenośnych – 81 złotych netto.
Dodatkowe informacje: www.lingvo.net.pl

katarzynat