Kultura, sztuka » Kultura

ABS Investment – rozpoczyna cykl spotkań Przy kawie ze sztuką

17 lutego br. na Zamku Sułkowskich w Bielsko Białej odbędzie się pierwsze spotkanie z cyklu Salon Sztuki. Na pierwsze spotkanie ze sztuką spółka ABS Investment zaprosiła do współpracy Marka Luzara, znanego artystę malarza i reżysera filmów animowanych.

Spotkanie pt.: „Dlaczego artyści wyjeżdżają do Włoch” uroczyście rozpocznie cykl wykładów „Przy kawie o sztuce” i będzie doskonałą okazją do obcowanie ze sztuką multimedialną.

Salon Sztuki to długofalowe wydarzenie kulturalne na ziemi Bielskiej, które ma zachęcić do spotkania z „żywą sztuką” i nawiązać współpracę z lokalnymi artystami. Inicjatywa, jaką proponuje spółka ABS jest przemyślana i zorientowana na działalność edukacyjną, inwestycyjną oraz art – terapii. Podczas spotkań Przy kawie o sztuce na Zamku Sułkowskich, które są planowane, co 2 lub 3 miesiące, autorskie prace będą mogli prezentować lokalni artyści. Organizatorzy spotkań zapewniają, iż tematyka paneli o sztuce będzie w całości powiązana z aktualnymi wystawami znajdującymi się w galerii zamku.

Do pierwszego Salonu Sztuki zaproszono Marka Luzara, który posiada bardzo bogaty i urozmaicony dorobek artystyczny, w którym to ma wiele sukcesywnie zrealizowanych filmów animowanych, przedstawień teatralnych, programów telewizyjnych. Ponad to Luzara jest znany i ceniony w środowisku artystycznym, który aktywnie zajmuje się malarstwem, grafiką, scenografią, fotografią, filmem i animacją. Jego prace można obejrzeć na stronie http://www.marekluzar.art.pl/, zapraszamy!

ABS Investment to spółka intensywnie rozwijająca się na Polskim rynku. Istotą działalności ABS jest przynoszenie korzyści wszystkim partnerom firmy, którymi są przedsiębiorcy poszukujący źródła finansowania oraz inwestorzy szukający możliwości najkorzystniejszego ulokowania swoich aktywów finansowych. 1 lutego 2011 roku spółka odniosła debiut na NewConnect. Poza działalnością doradczą w zakresie finansów, gospodarki, bezpośrednich inwestycji kapitałowych zajmuje się również bezpośrednimi inwestycjami w sztukę wizualną, popularyzację twórczości artystycznej w regionie a także pośrednictwo w obrocie dziełami sztuki.

Joanna Urbanowicz