Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Adamed wprowadza nowy polski lek skutecznie wspierający pacjentów z chorobami urologicznymi

Adamed Pharma wprowadza na rynek swój najnowszy lek złożony zawierający innowacyjną kompozycję solifenacyny i tamsulozyny, który stanowi istotne uzupełnienie terapii dostępnych w dziedzinie farmakoterapii dolegliwości dróg moczowych u mężczyzn wywołanych przez łagodny przerost gruczołu krokowego.

Adamed Pharma poświęcił ponad 5 lat na rozwój i wdrożenie preparatu, który jest odpowiedzią na potrzeby pacjentów na całym świecie.

Rozwój złożonego produktu (tabletki o zmodyfikowanym uwalnianiu zawierające solifenacyny bursztynian + tamsulosyny chlorowodorek) Adamed Pharma rozpoczął w lipcu 2018 roku. To pogłębiona analiza potrzeb pacjentów w zakresie chorób urologicznych wpłynęła na decyzję o rozwoju leku dla tak szerokiej populacji pacjentów. Łagodny rozrost gruczołu krokowego stanowi bowiem często, bardzo ważny życiowy problem mężczyzn, wpływając negatywnie zarówno na życie zawodowe, jak i prywatne. Z uwagi na szeroką epidemiologię chorób przerostu gruczołu krokowego, kompozycja solifenacyny z tamsulozyną w postaci tabletki doustnej jest przedmiotem międzynarodowego zgłoszenia patentowego Adamed Pharma (WO2022117594).

Łagodny przerost gruczołu krokowego (BPH – Benign Prostatic Hyperplasia) to nienowotworowe powiększenie prostaty, czyli małego gruczołu otaczającego męską cewkę moczową. Łagodny rozrost gruczołu krokowego należy do najczęstszych chorób urologicznych u mężczyzn i jest związany z wiekiem. Z prognoz demograficznych GUS wynika, że w Polsce w 2050 r. udział osób w wieku powyżej 65 roku życia wyniesie aż 32,7%[i], a więc w nieodległej przyszłości, wielu mężczyzn dożyje takiego wieku, w którym wystąpią u nich objawy BPH. Dolegliwościami ze strony dolnych dróg moczowych dotkniętych jest ponad 70% mężczyzn powyżej 40 roku życia.[ii]

Najnowsza analiza przeprowadzona w ramach badania Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study (GBD) 2019 - objęła 204 kraje w latach 2000-2019. Wykazano, że na całym świecie było 94,0 mln przypadków łagodnego rozrostu gruczołu krokowego w 2019 r., w porównaniu z 51,1 mln przypadków w 2000 r. (70,5% wzrost zachorowań). W Europie Wschodniej zmiana procentowa występowania BPH wyniosła natomiast 19,3%, a w Polsce 49,9%[iii].

- Jesteśmy dumni z rezultatów, które osiągnęliśmy w ramach rozwoju naszego nowego produktu z wartością dodaną i procesu jego wdrożenia na rynek globalny.  Dzięki pracy Zespołu Badawczego Adamed i zaangażowaniu naszych partnerów, mówimy o terapii, która ma znaczący wpływ na życie i zdrowie pacjentów na całym świecie – mówi Sylwia Berdzik-Kalarus, Członek Zarządu Adamed Pharma S.A., Dyrektor ds. Operacji Komercyjnych i Rozwoju Biznesu.

Partnerem zaangażowanym finansowo w rozwój i wdrożenie tego produktu Adamed jest Adalvo – wiodąca firma farmaceutyczna B2B w Europie.

- Misją Adamed jest odpowiadać na kluczowe wyzwania współczesnej medycyny. Jako firma założona i nadal prowadzona przez lekarzy, Adamed zawsze na pierwszym miejscu stawiał dobro pacjentów. Dlatego doceniamy współpracę Adamed i Adalvo, która opiera się na głębokim zrozumieniu pacjentów, ich potrzeb i oczekiwań – dodaje.

Zespoły B+R Adamed Pharma kontynuują działania na rzecz badań i rozwoju, aby móc zapewnić pacjentom nowe innowacyjne terapie w przyszłości. Obecnie na różnych etapach rozwoju prowadzonych jest ponad 50 projektów rozwojowych.

O Adamed Pharma

Jesteśmy rodzinną firmą farmaceutyczno-biotechnologiczną ze 100-procentowym udziałem kapitału polskiego, która powstała na bazie polskiej myśli naukowej i własnych patentów. Firma została założona w 1986 roku. Dziś zatrudniamy niemal 2700 Współpracowników, posiadamy 2 zakłady produkcyjne w Polsce i jeden w Wietnamie. Naszymi filarami rozwoju jest ekspansja zagraniczna, inwestycje w zwiększanie produkcji leków w Polsce oraz w innowacje. Adamed Pharma prowadzi prace nad własnymi lekami innowacyjnymi. Własność intelektualna firmy jest chroniona ponad 200 patentami w większości krajów na świecie, a w swoim portfolio mamy ponad 500 produktów. Każdego roku produkujemy ponad 3 miliardy tabletek sprzedawanych na ponad 70 rynkach na świecie. Zapewniamy bezpieczeństwo lekowe milionom pacjentów w Polsce i wielu innych krajach. Przyczyniamy się do rozwoju nie tylko krajowego rynku farmaceutycznego, ale również – ze względu na skalę przedsiębiorstwa – całej polskiej gospodarki.

[i] PARP: Starzenie się społeczeństwa – wyzwanie dla rynku pracy, aktywizacja pracowników 50+; https://www.parp.gov.pl/storage/publications/pdf/Starzenie_sie_spoleczenstw.pdf

[ii] Coyne K.S., Sexton C.C., Thompson C.L. i wsp.: The prevalence of lower urinary tract symptoms (LUTS) in the USA, the UK and Sweden: results from the Epidemiology of LUTS (EpiLUTS) study. Bju International. 2009;104(3):352–360

[iii] Awedew A.F., Han H., Abbasi B. i wsp.: The global, regional, and national burden of benign prostatic hyperplasia in 204 countries and territories from 2000 to 2019: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2019, The Lancet Healthy Longevity, Volume 3, Issue 11, 2022, Pages e754-e776, ISSN 2666-7568, https://doi.org/10.1016/S2666-7568(22)00213-6

iwonamichalowska