Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Afatynib firmy Boehringer Ingelheim

• Wyniki globalnego badania Fazy IIb LUX-Lung 7 wykazały, że afatynib znacząco, o 27%, zredukował ryzyko progresji raka płuc oraz niepowodzenia leczenia w porównaniu do gefitynibu[i]
  • U większej liczby chorych stosujących afatynib nie doszło do wzrostu guza po 18 i 24 miesiącach od rozpoczęcia leczenia (odpowiednio 27% vs. 15% i 18% vs. 8%)i
  • Ogólna częstotliwość występowania ciężkich zdarzeń niepożądanych i przypadków przerwania leczenia z powodu zdarzeń niepożądanych była podobna w obu grupach terapeutycznychi

Ingelheim, Niemcy, 27 stycznia 2016r - firma Boehringer Ingelheim ogłosiła wyniki badania LUX-Lung 7. Lepsze rezultaty pod względem przeżycia wolnego od progresji choroby oraz czasu do niepowodzenia leczenia wykazano w przypadku aftynibu - terapii drugiej generacji ukierunkowanej na EGFR, w porównaniu do gefitynibu-terapii pierwszej generacji w leczeniu pierwszego rzutu u chorych z zaawansowanym niedrobnokomórkowym rakiem płuca (NDRP) z częstymi mutacjami w genie EGFR (del19 lub L858R).i Badanie Fazy IIb osiągnęło dwa z równorzędnych pierwszorzędowych punktów końcowych w postaci przeżycia wolnego od progresji  choroby (PFS) w niezależnej ocenie i czasu do niepowodzenia leczenia (miara czasu od momentu rozpoczęcia do przerwania leczenia z dowolnej przyczyny).i Wyniki badania LUX-Lung 7 zostały zaprezentowane podczas 14. dorocznej konferencji Brytyjskiej Grupy ds. Torakoonkologii (British Thoracic Oncology Group, BTOG) w Dublinie, Irlandia. Dane dotyczące trzeciego równorzędnego głównego punktu końcowego, przeżycia ogólnego (OS), nie są jeszcze pełne i zostaną przedstawione w przyszłości.

Wyniki badania LUX-Lung 7 wykazały, że afatynib znacząco, o 27%, zredukował ryzyko progresji raka płuca w porównaniu z gefitynibem.i Różnice w odsetkach pacjentów bez progresji stały się bardziej wyraźne w miarę upływu czasu, przy czym istotnie wyższy odsetek chorych żyjących bez progresji choroby obserwowano po 18 (27% vs. 15%) i 24 miesiącach (18% vs. 8%), co wskazuje na większe długotrwałe korzyści związane z leczeniem afatynibem, w porównaniu do gefitynibu.i Poza  znamiennym wydłużeniem PFS chorzy leczeni afatynibem charakteryzowali się istotnie dłuższym  czasem otrzymywania terapii: ryzyko niepowodzenia leczenia zostało zredukowane o 27% w porównaniu do gefitynibu.i U znacząco większej liczby chorych wystąpiła obiektywna odpowiedź nowotworu (klinicznie istotne zmniejszenie rozmiaru guza) po zastosowaniu afatynibu, w porównaniu do gefitynibu (70% vs. 56%), przy czym średni czas utrzymywania się odpowiedzi wyniósł, odpowiednio, 10,1 miesiąca i 8,4 miesiąca.i Wydłużenie PFS po zastosowaniu afatynibu obserwowano w większości wstępnie zdefiniowanych podgrup klinicznych, w tym pod względem płci, wieku, rasy i typu mutacji w genie EGFR.i

Główny badacz w badaniu LUX-Lung 7, profesor Keunchil Park, dyrektor Instytutu Innowacyjnej Medycyny Onkologicznej (Innovative Cancer Medicine Institute, ICMI) w Samsung Medical Center, Sungkyunkwan University School of Medicine, Seul, Korea Płd., skomentował: „LUX-Lung 7 to pierwsze globalne badanie, w którym bezpośrednio porównywano dwie terapie ukierunkowane na EGFR oraz którego wyniki wykazały korzyści związane z inhibitorem drugiej generacji, afatynibem, w porównaniu do leku pierwszej generacji, gefitynibu, w leczeniu pierwszego rzutu. Wyniki te dostarczają istotnych wskazówek na temat wyboru leczenia pierwszego rzutu u chorych z rakiem płuca z mutacją w genie EGFR".

Zdarzenia niepożądane obserwowane w badaniu LUX-Lung 7 były zgodne ze znanymi profilami bezpieczeństwa obu leków. Leczenie zarówno afatynibem jak i gefitynibem było zwykle dobrze tolerowane, w związku z czym uzyskano podobną niską częstotliwość przypadków przerwania leczenia w obu grupach terapeutycznych (6,3%).i Ogólna częstotliwość występowania ciężkich zdarzeń niepożądanych była podobna w przypadku obu leków (afatynib: 44,4% vs. gefitynib: 37,1%); najczęstszymi zdarzeniami niepożądanymi stopnia ≥3 związanymi z afatynibem były: biegunka (12,5%) i wysypka/trądzik (9,4%), a w przypadku gefitynibu: wzrost stężenia aminotransferazy asparaginianowej (AST)/aminotransferazy alaninowej (ALT) (8,8%) oraz wysypka/trądzik (3,1%).i O związanej z lekiem śródmiąższowej chorobie płuc donoszono u czterech chorych przyjmujących gefitynib, ale nie zaobserwowano jej u żadnego chorego przyjmującego afatynib.i

„LUX-Lung 7 to drugie, badanie typu head-to-head dotyczące afatynibu w porównaniu do EGFR TKI pierwszej generacji w leczeniu raka płuc, z którego wynika, że ukierunkowane na EGFR leki  pierwszej i drugiej generacji nie są takie same," powiedział dr Mehdi Shahidi, Dyrektor Medyczny ds. Onkologii Guzów Litych w firmie Boehringer Ingelheim. Co ciekawe, różnica pod względem przeżycia bez progresji choroby zaobserwowana w badaniu LUX-Lung 7 stała się wyrażniejsza  w miarę upływu czasu, w związku z czym odsetki pacjentów  bez progresji  choroby po 24 miesiącach były ponad dwukrotnie większe  po zastosowaniu afatynibu".

O badaniu LUX-Lung 7

LUX-Lung 7 to pierwsze światowe badanie typu head-to-head, w którym porównywano terapie pierwszej i drugiej generacji ukierunkowane na EGFR (odpowiednio afatynib i gefitynib) u chorych z NDRP z mutacją w genie EGFR, którzy nie byli wcześniej leczeni. W badaniu Fazy IIb udział wzięło 319 chorych w zaawansowanym stadium NDRP z częstymi mutacjami w genie EGFR (del19 lub L858R). Równorzędnymi pierwszorzędowymi  punktami końcowymi badania były: PFS w niezależnej ocenie, czas do niepowodzenia leczenia oraz OS; drugorzędowymi punktami końcowymi były: odsetek odpowiedzi obiektywnych, odsetek kontroli choroby, zmniejszenie rozmiarów guza, wyniki zgłaszane  przez chorych (ang. PRO) i bezpieczeństwo.

Wyniki: w porównaniu do gefitynibu, afatynib zapewnił znaczącą poprawę pod względem:

• PFS [HR=0,73; CI 95%; 0,57‒0,95; p=0,0165; mediana: 11,0 miesięcy (afatynib) vs. 10,9 miesiąca (gefitynib)]
  • Czas do niepowodzenia leczenia [HR=0,73; CI 95%; 0,58‒0,92; p=0,0073; mediana: 13,7 miesiąca (afatynib) vs. 11,5 miesiąca (gefitynib)]
  • ORR (70% vs. 56%; p=0,0083)

W ponad 60 krajach dopuszczono afatynib do stosowania w leczeniu pierwszego rzutu wyodrębnionych typów NDRP z obecnością mutacji w genie EGFR. Afatynib został dopuszczony do stosowania w tym wskazaniu na podstawie pierwszorzędowego punktu końcowego badania klinicznego LUX-Lung 3, tj. czasu przeżycia bez progresji choroby. W badaniu tym afatynib znacząco opóźniał wzrost guza w porównaniu ze standardową chemioterapią.[ii] Ponadto afatynib jest pierwszym lekiem, w przypadku którego stwierdzono korzystny wpływ na przeżycie całkowite (OS) chorych ze szczególnymi rodzajami NDRP z mutacją w genie EGFR w porównaniu z chemioterapią.[iii] Znaczące korzyści w zakresie OS wykazano niezależnie w badaniach LUX-Lung 3 i 6 u chorych z najczęściej występującą mutacjąw genie EGFR (delecje eksonu 19; del19) w porównaniu z chemioterapią.iii

O afatynibie

Boehringer Ingelheim w onkologii

Boehringer Ingelheim

Grupa Boehringer Ingelheim jest jedną z 20 wiodących firm farmaceutycznych na świecie. Działa globalnie za pośrednictwem 146 podmiotów zależnych i zatrudnia ponad 47.700 pracowników. Prowadzi prace badawczo-rozwojowe, produkcję i sprzedaż innowacyjnych produktów leczniczych o wysokiej wartości terapeutycznej, przeznaczonych do stosowania w medycynie i weterynarii. Firma, założona w roku 1885 pozostaje nieprzerwanie własnością rodziny Boehringer, a jej centrala zlokalizowana jest w Ingelheim w Niemczech.

Głównym elementem kultury Boehringer Ingelheim jest zobowiązanie do działań zgodnych z zasadami odpowiedzialności społecznej. Trwałym fundamentem działalności firmy jest zaangażowanie w projekty społeczne, jakim jest np globalny projekt Making More Health, opieka nad pracownikami i ich rodzinami oraz zapewnianie wszystkim pracownikom równych szans. Współpraca i wzajemny szacunek oraz ochrona środowiska i zrównoważony rozwój stanowią nieodłączną część wszystkich przedsięwzięć firmy Boehringer Ingelheim.

W 2014 roku firma Boehringer Ingelheim odnotowała przychody netto ze sprzedaży w wysokości około 13,3 mld euro. 19,9% wartości przychodów netto zainwestowane zostało w badania i dalszy  rozwój.

Więcej informacji na stronie  www.boehringer-ingelheim.com

[i] Park K, et al. Afatinib versus gefitinib as first-line treatment for patients with advanced non-small cell lung cancer harboring activating EGFR mutations: results of the global, randomized, open-label, Phase IIb trial LUX-Lung 7. LBA2, prezentacja na kongresie ESMO Asia 2015 w Singapurze, 18-21 grudnia 2015 r.

[ii] Sequist L, et al. Phase III Study of afatinib or Cisplatin Plus Pemetrexed in Patients With Metastatic Lung Adenocarcinoma With Epidermal Growth Factor Receptor Mutations. J Clin Oncol 2013;DOI:10.1200/JCO.2012.44.2806.

[iii] Wu Y-L, et al. Afatinib versus cisplatin plus gemcitabine for first-line treatment of Asian patients with advanced non-small-cell lung cancer harbouring EGFR mutations (LUX-Lung 6): an open-label, randomised phase 3 trial. J Clin Oncol 2014;DOI:10.1016/S1470-2045(13)70604.

primum_pr