Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Amadeus debiutuje w indeksie giełdowym Dow Jones Sustainability Index jako lider wsparcia usług

Firma Amadeus, wiodący partner technologiczny i dostawca usług przetwarzania danych dla światowej branży turystycznej, zadebiutowała w rankingu Dow Jones Sustainability Index (DJSI) w ogólnoświatowym indeksie DJSI-World i europejskim DJSI-Europe.

Firmę Amadeus sklasyfikowano w kategorii wsparcia usług. Spośród 57 przedsiębiorstw z tego sektora zaproszonych do udziału w indeksie, docelowo wybrano tylko 12. Amadeus uzyskał pozycję absolutnego lidera w tym sektorze, z wynikiem 82 punktów. Firma osiągnęła najwyższe wyniki w następujących kategoriach: gospodarczy i społeczny wymiar działalności, przestrzeganie kodeksów postępowania, polityka środowiskowa/system zarządzania, wskaźniki zarządzania zasobami ludzkimi i prawa człowieka oraz przyciąganie i zatrzymywanie talentów.

- Ambicje firmy Amadeus dotyczące społecznej odpowiedzialności biznesu i zrównoważonego rozwoju wiążą się ze stopniowym i wyraźnym zwiększaniem zakresu naszych działań na rzecz społeczeństwa. Realizujemy to poprzez angażowanie zasobów, które czynią naszą firmę wyjątkową: ludzi i ich talentów, możliwości technologicznych oraz doświadczenia w globalnej branży turystycznej, przy jednoczesnej pracy w ramach różnych partnerstw, które mają kluczowe znaczenie. Uwzględnienie w indeksie Dow Jones Sustainability wyraźnie pokazuje, że robimy znaczący postęp w tej ważnej dziedzinie - skomentował Svend Leirvaag, Vice President, Industry Affairs, Amadeus.

- Uznanie naszej pozycji w tak wiarygodnym rankingu jak Dow Jones Sustainability Index, z ogromną i wciąż rosnącą rzeszą inwestorów na świecie, jest dla nas ważną nagrodą doceniającą nasze zaangażowanie. Liczymy na pozyskanie nowych i podobnie myślących inwestorów, którzy podzielają naszą filozofię dotyczącą świadomości społecznej i zrównoważonego rozwoju biznesu - skomentowała Ana de Pro, Amadeus' Chief Financial Officer (CFO). - W szczególności bardzo cieszy nas uznanie za globalnego lidera w sektorze wsparcia usług. W kategoriach biznesowych wyróżnienie to zarówno utwierdza, jak i wzmacnia nasze działania dotyczące aktualnej strategii: świadome podejście do działalności społecznej przynosi długoterminowe korzyści dla inwestorów, klientów, dostawców i pracowników - dodaje.

Dow Jones Sustainability Indexes zostały wprowadzone wspólnie przez Dow Jones Index, STOXX i Sustainable Asset Management (SAM) w 1999 roku. DJSI był pierwszym indeksem, który śledzi działania czołowych przedsiębiorstw w zakresie społecznej odpowiedzialności. Jest również jednym z najbardziej wiarygodnych narzędzi oceny służącym do analizowania zrównoważonego rozwoju na całym świecie. Przedsiębiorstwa uwzględnione w DJSI są wyselekcjonowane spośród 2 500 firm na podstawie kapitalizacji rynkowej akcji wolnego obrotu na całym świecie, przy czym tylko 340 z nich jest zakwalifikowanych jako elementy globalne. Index składa się z firm obejmujących wszystkie rynki w 58 sektorach, które przewyższają swoich konkurentów pod względem wielu wskaźników zrównoważonego rozwoju.

Obecnie około 6 miliardów USD jest inwestowanych w instrumenty inwestycyjne oparte na DJSI, w tym fundusze inwestycyjne, oddzielne rachunki i noty, a także fundusze ETF (Exchange Traded Funds) w 15 krajach na całym świecie.

Informacje o firmie Amadeus

Amadeus to wiodący dostawca zaawansowanych rozwiązań technologicznych i usług przetwarzania danych dla światowej branży turystycznej.

Docelowe grupy klientów firmy to dostawcy usług turystycznych (np. linie lotnicze, hotele, przewoźnicy kolejowi, przewoźnicy promowi), sprzedawcy usług turystycznych (biura podróży, w tym online) i odbiorcy (firmy jak i turyści indywidualni).

Amadeus opiera swoją działalność na modelu biznesowym bazującym na transakcjach. W 2011 roku system Amadeus przetworzył niemal 947 milionów transakcji.

Amadeus ma swoje placówki w Madrycie (siedziba główna firmy), Nicei (dział rozwoju) i Erding (dział operacyjny - centrum przetwarzania danych) oraz biura regionalne w Miami, Buenos Aires, Bangkoku i Dubaju. Firma Amadeus świadczy usługi dla klientów za pośrednictwem 73 lokalnych Organizacji Handlowych Amadeus obejmujących swoją działalnością 195 krajów.

Spółka jest notowana na giełdach w Madrycie, Barcelonie, Bilbao i Walencji pod symbolem „AMS.MC". Jest ona uwzględniana w indeksach giełdowych takich jak IBEX 35, STOXX Europe 600 oraz Dow Jones Sustainability Index (DJSI).

W 2011 roku firma odnotowała zysk w wysokości 2,712 mln euro oraz EBITDA w wysokości 1,039 mln euro. Amadeus zatrudnia na całym świecie około 10 000 pracowników, reprezentujących 123 narodowości.

Więcej informacji o firmie Amadeus można znaleźć na stronie internetowej www.amadeus.com.pl

Więcej informacji na temat działań firmy Amadeus w zakresie finansów i inwestycji można znaleźć na stronie www.investors.amadeus.com

Informacje o Dow Jones Sustainability Indexes

Dow Jones Sustainability Indexes℠ są oferowane przez Dow Jones Indexes we współpracy z SAM. Dzięki najlepszemu w swej klasie podejściu, wskaźniki oceniają działania odpowiedzialnych społecznie liderów na całym świecie. Firmy są wybierane do indeksów na podstawie wszechstronnej, ogólnej oceny długoterminowych kryteriów ekonomicznych, środowiskowych i społecznych, jak również specyficznych trendów branżowych dotyczących zrównoważonego rozwoju. Jedynie firmy, które prowadzą swoją działalność na podstawie tej oceny, są uwzględniane w indeksach. Wskaźniki są tworzone i utrzymywane zgodnie z systematyczną metodologią, umożliwiającą inwestorom odpowiednie zestawienie prowadzonych funduszy zrównoważonych i instrumentów pochodnych w długim okresie.

Grupa obejmuje globalne i regionalne szerokie wskaźniki rynkowe, subindeksy z wyłączeniem alkoholu, hazardu, tytoniu, uzbrojenia i broni i / lub rozrywki dla dorosłych, a także globalne i regionalne indeksy zawierające spółki blue-chip. Aby uzyskać dodatkowe informacje o Dow Jones Sustainability Indexes℠, należy wejść na stronę www.sustainability-index.com.

Dorota Kaźmierska
Wicedyrektor