Rozrywka i wypoczynek » Hobby

Aparat fotograficzny dla hobbysty - ile wydać?

Dla tych, którzy chcą tworzyć zdjęcia, w postaci świetnych ujęć z wakacji, wycieczek czy też innych różnorodnych okazji, przyda się taki aparat fotograficzny, który będzie niewielki, lekki i prosty a wręcz intuicyjny w obsłudze. Sprawdźmy zatem, co najlepiej wybrać, aby komfortowo robić zdjęcia.

"Doskonała jakość fotografii we wszystkich warunkach"

Obecnie na rynku mamy bardzo zróżnicowane propozycje wielu firm. Aparat fotograficzny w wersji cyfrowego kompaktu sprawdzi się znakomicie. Warto jednak przyjrzeć się jego budowie i sprawdzić czy posiada:

- obiektyw z zoomem optycznym, pozwalający na szybkie uchwycenie wybranej chwili, np. dzieci w czasie zabawy na placu zabaw czy też obiektów, które widzimy dalej a chcielibyśmy je sobie "przybliżyć";

- różnorodne opcje fotografowania - przyjemne w użytkowaniu są gotowe programy w aparacie typu: portret z wykrywaniem twarzy lub opcja krajobrazu czy też tworzenie panoramy.

Najlepsze zdjęcia są w naturalnym świetle, wobec czego sprawdźmy czy mamy pod ręką szybkie wyłączenie lampy błyskowej (włącza się ona automatycznie przy słabszym świetle a nie jest wtedy konieczne jej użycie). Zwróćmy także uwagę na tryb manualny - jeśli planujemy trochę zapoznać się z fotografowaniem to w przyszłości możemy zacząć się rozwijać za pomocą samodzielnego ustawiania różnych parametrów;

- największą matrycę - jej fizyczna wielkość podana w realnym rozmiarze pozwoli na wykonanie lepszych zdjęć;

- możliwość rejestracji filmów - dzięki niej będziemy mogli tworzyć krótkie filmy w bardzo dobrej jakości, które potem możemy połączyć i stworzyć swój film na przykład z danego roku czy wakacji. To świetne rozwiązanie na zapamiętanie miejsc w ruchu a także rozwoju dzieci;

- stabilizację obrazu - pozwoli ona na redukcję drgań;

- szybki autofokus - ekspresowe ustawianie ostrości na wybranym obrazie jest ważne, jeśli szybko wyciągamy aparat i chcemy zrobić efektowne zdjęcie w dowolnym momencie.

"Ile to kosztuje?"

Przyjemność robienia dobrych i doskonałych jakościowo zdjęć kosztuje średnio od 500 zł do 2000 zł i znacznie więcej. Wszystko zależy od tego jaki mamy budżet. Jednakże im droższy tym lepszą klasę fotografii otrzymamy. Warto przy tym szukać aktualnych promocji, które co raz pozwolą na atrakcyjny zakup. Kierujmy się przy tym swoją intuicją i tym, czy aparat fotograficzny dobrze leży w ręce. Jego wygoda trzymania jest niezwykle istotna, a poczujemy to od razu w sklepie. Rozmieszczenie przycisków, szybkie włączanie i wyłączanie przyczyni się do poczucia wygody w każdej sytuacji. Fajny aparat to podstawa, abyśmy go nie odrzucili po pierwszym użyciu.

JoannaS

• avatar
    ~oewonga 2017-08-03 15:23:58

Witam! Darek, dziękuję za skorzystanie z naszej oferty pożyczki. Na rynku polskim wonga.com udziela pożyczek krótkoterminowych od 50 zł do 1500 zł dla nowych Klientów, ratalnych do 10000 zł dla nowych Klientów. Okres spłaty w przypadku pożyczki krótkoterminowej wynosi od 1 do 60 dni, natomiast w przypadku ratalnej do 24 miesięcy. Przykładowy koszt pożyczki ratalnej można poznać na stronie wonga.pl, pod suwakami, którymi ustawia się kwotę pożyczki i liczbę rat. Aby wnioskować o pożyczkę należy przygotować: numer konta bankowego, dowód osobisty, adres e-mail oraz numer telefonu komórkowego (który będzie niezbędny do weryfikacji) i złożyć wniosek online na naszej stronie internetowej www.wonga.pl.
    Wysokość pożyczki, wysokość raty oraz liczba dostępnych rat są ustalane indywidualnie w oparciu o ocenę zdolności kredytowej Klienta ustalanej min. w oparciu o dane z BIK S.A. oraz biur informacji gospodarczej.

Zapraszam do kontaktu z naszą infolinią pod numerem 22 388 88 88* lub skorzystania z chata na https://www.wonga.pl/live_chat?utm_source=centrumpr.

W razie pytań jestem do dyspozycji
    Tomasz | Ekspert wonga.com

* Koszt połączenia zgodny z taryfą opłat operatora.

• avatar
    ~darek 2017-07-21 11:51:44

Moja narzeczona jest zapaloną fotografką. Dlatego za miesiąc na urodziny dostanie bardzo dobra lustrzankę. Kosztowała mnie trochę, ale czego to się nie robi dla uśmiechu ukochanej. Miałem trochę oszczędności, do tego 500zł pożyczki w wonga i udało się kupić.