Dom » Architektura

Architektura wobec kryzysu – śniadanie prasowe Święta Architektury 2022

Święto Architektury to wyjątkowa okazja do przyjrzenia się wyzwaniom, przed którymi stoją obecnie projektanci. Problemy gospodarcze, zmiany klimatyczne i konflikty zbrojne to tylko kilka z czynników znacząco wpływających na pracę architektów.

O całym przedsięwzięciu opowiedzieli organizatorzy podczas spotkania prasowego dotyczącego finisażu wystawy Plany na przyszłość | LAB.

Sztuka gospodarowania przestrzenią ma zaspakajać nie tylko estetyczne potrzeby, ale również odpowiadać na aktualne wydarzenia, które wpływają na naszą codzienność. Zmiany klimatu, pandemia, kryzysy gospodarcze - to zaledwie kilka z impulsów oddziałujących na decyzje architektów. Świadomość tych zależności muszą mieć obydwie strony, czyli twórcy projektów oraz ich późniejsi użytkownicy.

Spotkanie prasowe, które odbyło się 2 sierpnia 2022 roku w ZODIAKu Warszawskim Pawilonie Architektury, rozpoczęła Marta Sękulska-Wrońska, Prezes Oddziału Warszawskiego Stowarzyszenia Architektów Polskich, dziękując członkom SARP za zaangażowanie i wkład w przygotowanie wystawy Plany na przyszłość | LAB. Architektka opowiedziała o roli SARP w organizacji wydarzenia i idei otwarcia się instytucji na warszawiaków.

Magda Maciąg, kuratorka i projektantka wystawy, a także członek zarządu OW SARP, podczas spotkania prasowego, wprowadziła merytorycznie do Święta Architektury. Razem z nią Jan Chwedczuk, Wiceprezes OW SARP ds. edukacji, podsumował wystawę, która przedstawia wizję przyszłości Warszawy. Wydarzenie organizowane przez OW SARP ma ogromne znaczenie w kontekście integrowania warszawiaków i twórców zabudowy miasta, co podkreślała Agnieszka Kalinowska-Sołtys zajmująca stanowisko prezesa SARP. O szczegółach harmonogramu  finisażu Planów na przyszłość| LAB, w ramach którego siedziba SARP Warszawa i ZODIAK staną się przestrzenią wymiany myśli, prelekcji, warsztatów i letniego kina, opowiedziała Marta Wójcicka - producentka wystawy.

Partnerami Święta Architektury są Ambasada Danii, Better Shelter, Echo Investment, FCRBE - Facilitating the circulation of reclaimed building elements in Northwestern Europe, Ikea, Instytut Dizajnu w Kielcach, Mazowiecka Okręgowa Izba Architektów, NIAiU, PLBGC, Profundo, SARP, SAW, UNGC, Egoe, Urząd Miasta st. Warszawa, ZODIAK Warszawski Pawilon Architektury. Wydarzenie jest objęte patronatem medialnym Architektura&Biznes, Architecture Snob, Architektura Murator, Bryła.pl, Magazyn Dobre Wnętrze, Label Design Magazine, White MAD, Magazif, Narodowy Instytut Architektury i Urbanistyki, NN6T, nowawarszawa.pl, Rzut oraz Sztuka Architektury.

Spotkanie prasowe zorganizowała agencja OKK! PR, która odpowiada za komunikację Święta Architektury i wystawy Plany na przyszłość | LAB.

Święto Architektury potrwa od 4 do 7 sierpnia 2022 roku.

Wydarzenie w serwisie

OKK!