Firma » Finanse

Audi Perfect Lease - komentarz Franka Obornego

Frank Oborny, Dyrektor Zarządzający Volkswagen Leasing GmbH, Oddział w Polsce

„Rosnąca sprzedaż samochodów Audi w III i IV kwartale ubiegłego roku jednoznacznie wskazuje, że leasing z wysoką wartością końcową będzie się w naszym kraju systematycznie rozwijał, tak jak to było w Niemczech. Dzięki wprowadzeniu Audi Perfect Lease znacząco rozszerzyła się dostępność najpopularniejszych na polskim rynku modeli marki, na przykład Audi A4, A5 i A6.

W ciągu ostatnich dziesięciu lat niemiecki rynek finansowania samochodów przeszedł metamorfozę. Jeszcze dekadę temu większość nabywców skupiała się na zakupie pojazdów na własność: za gotówkę, w leasingu z niską wartością końcową lub na kredyt, konsumpcyjny albo samochodowy. Klienci kierowali się wówczas ceną auta, „polując" na promocje, obniżki czy rabaty udzielane przez producentów aut i dealerów.

Obecnie - między innymi dzięki innowacyjnym rozwiązaniom oferowanym przez Volkswagen Leasing - ponad 70 procent transakcji zakupu aut przez niemieckie mikroprzedsiębiorstwa i klientów indywidualnych opiera się na produktach finansowych z wysoką wartością końcową. Dodatkowo nabywcy określają zasobność swojego budżetu przez pryzmat miesięcznej raty, a nie ceny całego samochodu. Nastąpiła więc mentalna ewolucja, której możemy oczekiwać również w Polsce.

MultiComm