Firma » Finanse

Barometry kryzysu - Philadelphia FED Index

Philadelphia FED Index jest wskaźnikiem publikowanym przez Bank Rezerw Federalnych w Filadelfii. Jest on miernikiem aktywności gospodarczej w trzech stanach USA: Pensylwanii, New Jersey oraz Delaware. Określany również zdrobniale mianem Philly Index.

Indeks powstaje w oparciu o wyniki sondy przeprowadzanej wśród przedstawicieli sektora przemysłu wytwórczego w stanach Pensylwania, New Jersey i Delaware.

Pytania dotyczą oceny sytuacji w gospodarce w porównaniu z poprzednim miesiącem.

Respondenci wypowiadają się w tematach: cen, nowych zamówień, bezrobocia, zapasów, a także przewidują sytuację gospodarczą w ciągu najbliższych sześciu miesięcy. Indeks jest obliczany na podstawie różnic między pozytywnymi i negatywnymi ocenami, gdzie zero stanowi punkt neutralny. Dodatnie wartości indeksu oznaczają rozwój, natomiast ujemne - recesję. Raport jest prezentowany w trzeci czwartek każdego miesiąca.

Na wykresie indeksu, będącym oscylatorem, widać, że optymizm wśród amerykańskich przemysłowców zmniejszał się już od 2005 r. Nastoje gwałtownie pogorszyły się  od połowy 2007 r. Szczególnie drastyczny spadek nastąpił po wrześniu 2008 r. Ostatnie minimum na poziomie -41,3 miało miejsce w lutym 2009 r. Takiego pesymizmu nie odnotowano od początku lat 90-tych. W marcu tego roku nastąpiło niewielkie odbicie, i indeks osiągnął wartość -35. Ekonomiści przewidują, że kolejne dane przyniosą dalszą poprawę nastrojów. Jednak do przewagi optymistów nad pesymistami droga daleka.

Indeks przedstawia klimat gospodarczy w niewielkim regionie USA i opisuje sytuację tylko w sektorze wytwórczym, co jest jego wadą. Stany Pensylwania, New Jersey i Delaware zamieszkuje łącznie 7 proc. populacji całego kraju a ich udział w gospodarce krajowej jest stosunkowo niski - 7-8 proc. ogólnego PKB dla USA. Indeks wykazuje się wysoką zmiennością.

Jednak Philly Index należy do najbardziej znanych wskaźników służących monitorowaniu klimatu gospodarczego w Stanach Zjednoczonych. Chętnie posiłkują się nim ekonomiści w USA a także w innych krajach.

Jan Mazurek

Główny Analityk