Dom » Budownictwo

Baumit Generalnym Sponsorem Wielkiego Balu Wiedeńskiego

Wielki Bal Wiedeński od lat wpisany jest w kalendarz wrocławskich imprez kulturalnych. Jubileuszowa, X edycja balu zgromadziła ponad 150 gości w Oratorium Marianum Uniwersytetu Wrocławskiego, którzy w takt muzyki znad modrego Dunaju bawili się do białego rana.

Po raz pierwszy w historii Sponsorem Generalnym balu było wrocławskie przedsiębiorstwo Baumit.
Wielki Bal Wiedeński organizowany od 10 lat przez honorową wicekonsul Austrii we Wrocławiu - Jolantę Charzewską-Mille gości przedstawicieli świata polityki, kultury oraz artystów. Jubileuszowa edycja imprezy odbyła się 19 lutego 2011 roku w Sali Muzycznej - Oratorium Marianum Uniwersytetu Wrocławskiego. Wśród zaproszonych znalazła się Ilona Antoniszyn-Klik - wicewojewoda dolnośląska, jak również Jacek Ossowski - przewodniczący rady miejskiej. Honorowym gościem był Christophe Ceska - konsul generalny Republiki Austrii w Krakowie. Na balu byli obecni prezes oraz pracownicy firmy Baumit, która od początku pomaga w organizacji Balu Wiedeńskiego, a w tym roku po raz pierwszy przejęła obowiązki Sponsora Generalnego. „Wielki Bal Wiedeński to wspaniała inicjatywa, dlatego też firma Baumit bierze udział w jego organizacji od samego początku. Chciałbym także zaznaczyć, że kooperacja pomiędzy światem kultury i biznesu otwiera nowe możliwości promocji wydarzeń kulturalnych wśród pracowników. Co więcej udział w tego typu przedsięwzięciu jest także przyjemną formą spędzania wolnego czasu" - wyjaśnia Ryszard Szymański, Prezes Zarządu Baumit sp. z o.o.
Gwiazdami Jubileuszowego Wielkiego Balu Wiedeńskiego byli goście z Austrii, soliści Staatsoper w Wiedniu Luisa Albrecht (sopran) i Ladislav Ergl (baryton) , a ich wykonaniu znane arie z operetek wiedeńskich , gościem specjalnym Balu był zespół wokalny „Voice Factory", a o oprawę muzyczną Balu Wiedeńskiego zadbała Wrocławska Orkiestra Kameralna „Leopoldinum", w repertuarze której nie zabrakło oczywiście walca wiedeńskiego. Zaproszeni goście mogli skosztować specjałów kuchni austriackiej, takich jak kaczka faszerowana grzybami. Z kolei na deser podano tradycyjny strudel z jabłkami.
www.baumit.com

GutPR