Technologie » Internet

Bezpieczne świąteczne zakupy z e-portmonetką

Coraz częściej gwiazdkowe prezenty kupujemy w sieci. Podczas internetowych zakupów warto jednak mieć się na baczności i omijać podejrzane witryny. Gdy widzisz niezwykłą okazję zachowaj zdrowy rozsądek, bo atrakcyjna oferta może być złodziejskim podstępem.

Cyberprzestępcy są coraz sprytniejsi, dlatego warto zapewnić sobie dodatkową ochronę i korzystać z bezpiecznych transakcji, które gwarantuje e-portmonetka.

Świąteczna gorączka zakupów właśnie się rozpoczęła. Wielu z nas zamiast tradycyjnych sklepów wybierze zakupy w internecie. Brak kolejek, łatwość wyszukania dokładnie tego co nas interesuje, a do tego często niższa cena to mocne argumenty za wyborem e-sklepów. Jeżeli coś nas powstrzymuje przed zakupem to najczęściej jest to brak możliwości dotknięcia towaru i obawy co do bezpieczeństwa transakcji. Przynajmniej jeden z tych problemów można łatwo rozwiązać. Przede wszystkim powinniśmy zadbać o skuteczne oprogramowanie antywirusowe, które ochroni nasz komputer przed trojanami i innymi złośliwymi programami do wykradania haseł. Dodatkowo warto mieć zabezpieczenie na wypadek gdyby internetowy sklep należał do oszustów. Dołączana do programów zabezpieczających Panda 2011 specjalna e-portmonetka  pozwala bez obaw udać się na świąteczne e-zakupy.

Ograniczone zaufanie do internetowych zakupów

Analitycy systemu płatniczego Visa Europe podali, że podczas szczytu świąteczno-noworocznego w 2009 r. dokonano 127,5 mln transakcji w handlu elektronicznym. W tym roku może być ich nawet więcej, bo już co piąta transakcja kartami Visa dotyczy dokonywania płatności w internecie. W sieci kupujemy często przedmioty wartościowe i ochrona transakcji ma dla nas szczególne znaczenie. W wirtualnych sklepach chętnie wydawalibyśmy więcej pieniędzy, ale zwyczajnie się boimy.

Z badań firmy Trusted Shops wynika, że aż 60 proc. internautów porzuca swój internetowy koszyk i nie dokonuje płatności za wybrane przez siebie towary. Ograniczone zaufanie jest zrozumiałe, bo podanie danych swojej karty płatniczej na witrynie przygotowanej przez oszustów może skutkować ogołoceniem naszego konta. Co gorsza internetowi rabusie za pomocą złośliwego oprogramowania mogą próbować przechwycić nasze dane nawet podczas zakupów w uczciwych e-sklepach. Wirtualne zakupy nie muszą jednak być niebezpieczną loterią, bo przed wirtualnymi przestępcami można się zabezpieczyć np. korzystając z e-portmonetki (http://www.pspolska.pl/bezpiecznezakupy/) firmy Panda Security.

Elektroniczna portmonetka

E-portmonetka to plastikowa karta, która posiada swój numer i wygląda jak tradycyjna karta płatnicza. Tym co gwarantuje bezpieczeństwo zakupów jest fakt, że elektroniczna portmonetka nie ma żadnego połączenia z naszym kontem w banku. Gdy w wirtualnym sklepie załadujemy do koszyka wybrane upominki wystarczy sprawdzić jaką kwotę mamy przelać na konto sklepu. Zamiast jednak robić przelew bezpośrednio ze swojego konta odpowiednią kwotę przekazujemy na subkonto elektronicznej portmonetki. Dopiero wtedy wypełniamy formularz na stronie e-sklepu, ale zamiast danych karty kredytowej podajemy dane wirtualnej portmonetki.

Dzięki temu cyberprzestępcy, nawet gdy przechwycą nasze dane, nie będą mieli dostępu do naszych wszystkich pieniędzy zgromadzonych na koncie lub dostępnych za pośrednictwem tradycyjnych kart kredytowych. „Elektroniczna portmonetka może być jednorazowo doładowana kwotą do 3000 złotych. Pozwala to na bezpieczny zakup nawet tak dużych prezentów jak sprzęt agd czy rtv. Ponadto mając przy sobie e-portmonetkę, która gwarantuje bezpieczne zakupy w sieci nie trzeba już tracić czasu w przedświątecznych kolejkach do kas” – twierdzi Maciej Sobianek, ekspert ds. bezpieczeństwa Panda Security Polska.

Konkurs dla mądrych konsumentów

Aby promować bezpieczne zakupy w sieci Panda Security przygotowała dodatkowe atrakcje dla posiadaczy e-portmonetki. Właściciele cyfrowego portfela mogą wziąć udział w konkursie na http://www.pspolska.pl/bezpiecznezakupy i wygrać dodatkowe trzy miesiące licencji na kupiony program lub upominki w portalach Nexto oraz ipla, m.in. filmy, audiobooki, e-czasopisma czy ebooki. Wystarczy kupić jeden z programów zabezpieczających Panda Security.

O firmie Panda Security

Założona w 1990 roku firma Panda Security jest wiodącym światowym dostawcą rozwiązań zabezpieczających opartych na technologii Cloud Computing. Produkty firmy są dostępne w ponad 23 językach i korzystają z nich miliony użytkowników w 195 krajach na całym świecie. Panda Security to pierwsza firma z branży security IT, która wykorzystała możliwości Cloud Computing wraz z technologią Kolektywnej Inteligencji. Ten innowacyjny model ochrony może każdego dnia automatycznie zanalizować i klasyfikować tysiące nowych próbek złośliwych programów, gwarantując firmom i użytkownikom domowym najbardziej efektywną ochronę proaktywną przeciwko zagrożeniom pochodzącym z internetu, przy minimalnym wpływie na wydajność komputera. Panda Security posiada 56 biur na całym świecie, a główne siedziby firmy mieszczą się w Kalifornii oraz w Hiszpanii.

W Polsce Panda Security działa od września 2001 roku. Firma znajduje się w ścisłej czołówce producentów najlepiej rozpoznawanych i ocenianych programów antywirusowych w Polsce. Ich dystrybutorami są: ABC Data, Action, Incom i AB. Programy dostępne są również w Media Markt, Saturn Planet, Empik, Euro RTV AGD oraz sieciach Komputronik i Vobis.

Oficjalna strona polskiego oddziału Panda Security Polska: www.pspolska.pl

Strona korporacyjna Panda Security: www.pandasecurity.com