Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Bezpłatnie zbadaj wzrok w mobilnej przychodni Fundacji NEUCA dla Zdrowia!

Choroby oczu to problem zdrowotny, społeczny, a także cywilizacyjny wynikający ze starzenia się populacji. Wychodząc temu naprzeciw Fundacja NEUCA dla Zdrowia już 6 marca rozpoczyna kolejną akcję skierowaną do osób, które chcą zbadać swój wzrok. Już kolejny raz Fundacja NEUCA dla Zdrowia ma przyjemność udostępnić pacjentom w całej Polsce bezpłatne przesiewowe badania wzroku. Badania wykonywane będą przez wykwalifikowany personel medyczny w mobilnej przychodni.

Badania przesiewowe oczu diagnozują takie wady wzroku jak: krótkowzroczność, nadwzroczność, astygmatyzm, anisometropia, zez, anizokoria. W mobilnej przychodni Fundacji badania wykonywane są na aparacie autorefraktometr WelchAlln VS-100s. Urządzenie to pozwala na szybkie wykrycie problemów z widzeniem w sposób bezstresowy i przesiewowy, ponieważ pozwala na badanie pacjentów już od 6. miesiąca życia oraz osób starszych.

Prognozowanie demograficzne przewiduje drastyczny wzrost występowania wad wzroku. Raportowane jest, że 58 proc. populacji korzysta z okularów korekcyjnych i 14 proc. z soczewek kontaktowych. Te dwie metody korekcji wad refrakcji są również najbardziej popularnymi. Warto poddawać się badaniom profilaktycznym w kierunku wykrycia wad wzroku od najmłodszego wieku, gdyż udowodniono wpływ zaburzenia funkcji wzrokowych na umiejętności szkolne. U osób starszych, prawidłowe widzenie znacząco wpłynie na ich bezpieczeństwo w sytuacji doświadczenia między innymi ograniczeń ruchowych.

Dodatkowo, w mobilnej przychodni pacjenci mają możliwość samodzielnego wykonania pomiaru poziomu cukru we krwi. Nad poprawnością wykonania pomiaru czuwać będzie personel zapewniający instruktaż oraz bezpieczne warunki do wykonania tych czynności. Cukrzyca jest zjawiskiem globalnym, obecnie będącym bliskim rozmiarom pandemii, a Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna (IDF) szacuje, że na świecie z cukrzycą żyje co dziesiąta dorosła osoba.

Udział w badaniu jest bezpłatny, wymagane są jednak wcześniejsze zapisy. Można ich dokonywać przed planowanym badaniem pod tym samym adresem, gdzie odbywać się będą badania.

Fundacja NEUCA dla Zdrowia dokłada wszelkich starań, żeby w aktualnej sytuacji epidemicznej zapewnić wszystkim Pacjentom bezpieczeństwo. W mobilnej przychodni będą odbywać się tylko umówione wizyty. Zapraszamy pacjentów, którzy nie mają podejrzeń zakażenia koronawirusem i posiadają maseczki zakrywające usta i nos.

Wszelkie szczegóły na temat przeciwskazań do wykonania badania, terminów badań, lokalizacji i zapisów znajdują się na stronie Fundacji NEUCA dla Zdrowia w zakładce Aktualności (www.fundacjaneuca.pl).

O Fundacji:

Fundacja NEUCA Dla Zdrowia powstała w 2013 roku. Działalność Fundacji pozwala NEUCA jeszcze lepiej wypełniać misję społeczną, którą rozumiemy jako budowanie kultury zdrowia. Kluczowym celem, jaki sobie stawiamy zgodnie z Narodowym Programem Zdrowia, jest dążenie do poprawy zdrowia i związanej z tym jakości życia społeczeństwa.

W celu uzyskania dodatkowych informacji zapraszamy do kontaktu:

kontakt@fundacjaneuca.pl

Franciszek Szukała