Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Bioflawonoidy i ich rola w profilaktyce zdrowia.

Recepta na zdrowie: ZAPOBIEGANIE. Wraz ze wzrostem koncentracji bioflawonoidów w organizmie hamujemy działanie utleniające powstających w naszym organizmie wolnych rodników i przez to możemy zapobiec zachorowaniu na raka, bądź też zmusić już powstały nowotwór do stagnacji, może nawet do cofania się.

Dla ludzkiego organizmu  niezbędny jest tlen z powietrza, są jednak takie zawierające tlen molekuły i fragmenty molekuł (wolne rodniki), które w zależności od czynników środowiska i ich koncentracji szkodzą działaniu naszych komórek, mogą je nawet zniszczyć.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Czynniki ryzyka:

  • Promieniowanie UV
  • Powietrze zanieczyszczone dymem i ołowiem
  • Środki owadobójcze
  • Palenie tytoniu
  • Spożywanie alkoholu
  • Nieodpowiednie żywienie (rozgrzewane do wysokich temperatur tłuszcze spożywcze)‏
  • Niekontrolowana cukrzyca
  • Stres emocjonalny
  • Zbyt wyczerpujący trening sportowy

Po to by wolne rodniki nie robiły zbyt dużego spustoszenia w naszym organizmie powinniśmy dostarczać do organizmu antyoksydanty. Najsilniejszymi antyoksydantami są bioflawonoidy.  

Bioflawonoidy to naturalnie występujące substancje fitochemiczne (nazwa pochodzi od greckiego słowa phyto - roślina), które znajdują się w roślinach. nadają zabarwienie roślinom, a przede wszystkim ich owocom. Chronią komórki roślinne przed chorobami oraz szkodliwym działaniem słońca, grzybów i insektów. Przeniesione do organizmu człowieka mogą pełnić podobną rolę jak witaminy.


Grupa substancji zwanych bioflawonoidami, jest niezwykle liczna - dotychczas odkryto ponad 4000 związków chemicznych, które należą do tej grupy. Występują m.in. w owocach (głównie owocach czerwonych), warzywach (np. pomidorach, brokułach, papryce, sałacie), kaszy gryczanej, roślinach strączkowych (np. soi), herbacie, w czerwonym winie, młodym pieprzu.

O istnieniu tych substancji ludzkość dowiedziała się w latach 30-tych XX wieku dzięki węgierskiemu naukowcowi Albertowi Szent-Gyorgyi, który "natknął się" on na bioflawonoidy podczas badań nad witaminą C. Wykazał, że dwa flawonoidy (rutyna, naryngenina) pochodzące z cytrusów zmniejszają łamliwość i przepuszczalność naczyń włosowatych.



Dlaczego potrzebujemy bioflawonoidów ?


Początkowo naukowcy sądzili, że bioflawonoidy to kolejna witamina i nazwali substancje z tej grupy witaminą P (nazwa od Permeability - przepuszczalność), ponieważ w połączeniu z witaminą C miały zdolność zapobiegania szkorbutowi. Wówczas otrzymywano je z pomarańczy i dopiero w wiele lat później okazało się, że rzekoma witamina P jest w istocie mieszaniną flawonoidów, głównie rutyny, w związku z czym odstąpiono od tego nazewnictwa.

Bioflawonoidy mają wiele użytecznych właściwości, są pomocne w utrzymaniu sprawności i dobrego zdrowia, odgrywają także istotną rolę w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób. Dotyczy to zarówno popularnych infekcji, przeziębienia i grypy, jak również chorób przewlekłych i cywilizacyjnych - takich jak miażdżyca i choroby serca, a nawet nowotworów. Wspomagają również odporność organizmu człowieka.

Bioflawonoidy są uważane za jedne z najlepszych substancji o właściwościach antyoksydacyjnych, czyli są tzw. "wymiataczem" wolnych rodników, rozkurczają mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i przewodów żółciowych, podnoszą kondycję naczyń włosowatych, uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i ich przepuszczalność, usprawniają krążenie, zapobiegają krwawieniom, wybroczynom, są pomocne w leczeniu miażdżycy, poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie, działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybicznie, przeciwnowotworowo i przeciwwrzodowo.

Przynoszą korzystne efekty zdrowotne oraz opóźniają procesy starzenia się skóry, mają zdolność pochłaniania promieniowania UVA i UVB, co również znalazło zastosowanie w kosmetykach, kosmetologii i dermatologii estetycznej.

Bioflawonoidy ograniczają także zakrzepy krwi przyczyniające się do udarów mózgu. Zmniejszają utlenianie LDL (tzw. dobrego cholesterolu), który ma niską gęstość; jego utlenianie powoduje bowiem zwiększanie tej gęstości i zatykanie tętnic. Naukowcy twierdzą, że mała ilość zachorowań na chorobę serca we Francji wynika właśnie z rozpowszechnienia w tym kraju zwyczaju picia czerwonego wina, które zawiera dużo bioflawonoidów.


Stwierdzono, że wiele bioflawonoidów zapobiega nowotworom, hamują powstawanie czynników rakotwórczych, powstrzymuje rozwój raka.Pomagają chronić organizm przed niszczącym procesem wywołanym paleniem papierosów. Chronią oczy przed schorzeniami powodującymi utratę wzroku - zaćma, degeneracja siatkówki.

Bioflawonoidy wspomagają wątrobę w usuwaniu związków toksycznych z organizmu. Okazuje się, że należą do nielicznych substancji, które wiążą toksyczne pierwiastki, takie jak miedź i ołów, a potem wydalają je z organizmu. Mogą spowalniać przebieg choroby Alzheimera.

Dlaczego bioflawonoidy są niezbędne dla człowieka ?

Obecny stan wiedzy pozwala z całą pewnością stwierdzić jedno: bioflawonoidy są nam niezbędne. Niestety jednak, mimo naszej coraz szerszej wiedzy na temat bioflawonoidów,  spożywamy ich coraz mniej. Zwłaszcza w nowoczesnych społeczeństwach spożycie tych związków osiąga zaskakująco niski poziom, rzędu kilku do kilkudziesięciu miligramów dziennie, podczas gdy zdrowa dieta powinna ogółem zawierać kilkaset miligramów tych cennych substancji. Jest spowodowane tym, że związki te praktycznie nie występują w produktach wysoko przetworzonych, podczas gdy występują w dużych ilościach (wraz z innymi cennymi substancjami) w produktach surowych lub naturalnego pochodzenia. Najwięcej bioflawonoidów jest w nieprzetworzonej żywności. Jedząc surowe warzywa i owoce, pijąc czerwone wino (oczywiście w umiarkowanych ilościach), czy też jedząc ziarna i orzechy dostarczalibyśmy sobie odpowiednich dla zachowania zdrowia ilości tych substancji.

Bioflawonoidy warto uzupełniać !


Mimo starań naukowców i dietetyków nie każdy człowiek dysponuje odpowiednią wiedzą, o tym jak właściwie komponować swoją dietę. Dlatego pojawia się coraz więcej preparatów o charakterze suplementów diety, które pomagają uzupełniać substancje potrzebne organizmowi. Zażywanie suplementów to prosty sposób na zachowanie zdrowia. W przypadku znanych i stosunkowo dobrze zbadanych substancji jakimi są bioflawonoidy, wiadomo, że zażywanie preparatów z tym aktywnym składnikiem jest całkowicie bezpieczne. W suplementach są stosowane optymalne dawki tych cennych substancji co dodatkowo zabezpiecza przed przedawkowaniem.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Planeta Zdrowie
http://www.planetazdrowie.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »