Firma » Finanse

Co to jest opłata likwidacyjna?

Polisolokaty, czyli modne ostatnio produkty finansowe oferowane w towarzystwach ubezpieczeniowych, to z pozoru świetna inwestycja w swoje oszczędności.

Niestety, zachwalane przed doradców finansowych polisolokaty nie mają nic wspólnego z dobrem klienta – wręcz przeciwnie, pochłaniają zgromadzony tam kapitał. Jak zatem z nich zrezygnować? Przeczytaj, jak wygląda wartość wykupu polisolokat.

Parę słów o polisolokatach

Dlaczego polisolokaty mogą wydawać się atrakcyjne? Ponieważ reklamowane są pod szyldem korzystnej polisy ubezpieczeniowej i dobrze oprocentowanej lokaty. Prawda jest jednak taka, że ryzyko inwestycyjne, wysokość opłat likwidacyjnych oraz koszt zarządzania polisokolatą są na tyle wysokie, że wykluczają finansową korzyść klienta.

Ponadto warto wiedzieć, że polisolokata wyklucza możliwość pobrania jakichkolwiek środków w trakcie trwania umowy. Oznacza to, że w przypadku nagłych wypadków, na przykład leczenia czy przymusowych zakupów, nasze pieniądze są dla nas całkowicie niedostępne.

Zwrot opłaty likwidacyjnej

Kolejną problematyczną sprawą na temat polisolokaty jest jej wartość wykupu. Jeśli po pewnym czasie zarządzania zgromadzonym tam budżetem zdecydujemy się ją zamknąć, bank lub TU zażąda od nas pokrycia opłaty likwidacyjnej. Jest to niejasno opisana w regulaminie opłata za rezygnację z produktu. Czasami wysokość takiej odpłatności może wynieść aż 100% zgromadzonych na polisolokacie środków!

Na szczęście zwrot opłaty likwidacyjnej jest jak najbardziej możliwy. Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że zgodnie z wydanym w 2015 roku przez Sąd Okręgowy w Warszawie wyrokiem, pobór opłat likwidacyjnych  wskutek zamknięcia polisolokaty jest niezgodny z prawem. Jeśli jednak już posiadasz taki produkt i nie możesz uporać się z jego likwidacją, zwróć się do profesjonalnej kancelarii adwokackiej. Specjaliści fachowo przeanalizują twoją sytuację, zaczną negocjacje z towarzystwem ubezpieczeniowym lub sądem i doprowadzą sprawę do szczęśliwego końca.

Źródło:

Oplatylikwidacyjne24.pl

JoannaS

~Ulcia 2017-03-25 13:43:08

A ja z kolei polecam skontaktować się z Kancelarią Primus i Panem Michałem Herokiem michal.herok@kancelariaprimus.com tel : 533 254 373

~Felek 2017-01-17 18:43:37

Dokładnie, moja znajoma także korzystała z usług Kancelaria Prawna Invictus i udało się jej odzyskać swoje pieniądze :) Bardzo sprawnie udało im się załatwić sprawę ;)

~Aśka 2016-07-20 14:58:15

Ja swoją polisolokatę zlikwidowałam dzięki Kancelarii Prawnej Invictus z Wrocławia. Zdecydowanie polecam. Najlepsi w swoim fachu!!