Zdrowie » Uroda
Co warto kupować w sklepach ze zdrową żywnością?
Zobacz więcej zdjęć » |
Asortyment sklepów ekologicznych jest naprawdę zdumiewający. Z powodzeniem zakupimy w nim wszystko to, czego aktualnie najbardziej potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania zarówno dla siebie, jak i wszystkich członków rodziny, nawet tych dotkniętych specyficznymi przypadłościami, jak nietolerancja laktozy czy glutenu.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
W sklepach ze zdrową żywnością w szczególności warto kupować owoce i warzywa. Choć uprawy konwencjonalne są poddawane badaniom na obecność pestycydów czy herbicydów, nigdy jednak nie można ich wykluczyć w całości. Przede wszystkim dotyczy to tych owoców i warzyw, z których nie ściąga się skórki przed jedzeniem, np. jabłka, sałata czy seler naciowy. Warto również zauważyć, że istnieją pestycydy stosowane w rolnictwie, które wykazują się dużą odpornością na działanie deszczu, stąd tak duże trudności możemy napotkać w ich zmyciu.
Dobry sklep ze zdrową żywnością powinien być zaopatrzony w soki i napoje owocowe. W tego typu płynach zabronione jest stosowanie jakichkolwiek substancji konserwujących, stabilizujących, barwiących czy słodzących, na których działanie w szczególności mogą być narażone małe dzieci. Równie godne uwagi są suszone owoce będące zdrowszą alternatywą dla wysoko zmodyfikowanych słodyczy. Susz owocowy jest zbierany bezpośrednio z upraw ekologicznych. Nie dodaje się do niego dwutlenku siarki czy sorbinianu potasu, który u wielu pacjentów powoduje rozmaite dolegliwości zdrowotne.
Na co jeszcze warto zwrócić uwagę odwiedzając sklep ze zdrową żywnością? Odpowiedź brzmi - na produkty pochodzenia mlecznego. Jak wykazały ostatnio przeprowadzone badania, w mleku ekologicznym może występować blisko 75 procent więcej cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3 niż w ogólnodostępnym mleku spożywczym.
Kolejną pozycją w asortymencie ekologicznego sklepu(np. http://oct-opus.net/) jest chleb pełnoziarnisty, który wykazuje się dużą ilością łatwego do przyswojenia przez organizm błonnika pokarmowego.
Na uwagę zasługują również oleje roślinne, do produkcji których używa się wyłącznie naturalnych metod pozyskiwania roślin. Proces otrzymywania uzyskuje się poprzez mechaniczne wyciskanie, a nie stosowanie chemicznych rozpuszczalników, dzięki czemu wartości odżywcze olejów roślinnych ze sklepów ze zdrową żywnością są o wiele wyższe od tych, które można napotkać na marketowych półkach.
Nadesłał:
brenna
|
Komentarze (0)