Dom » Budownictwo

Collegium Pharmaceuticum nagrodzone w konkursie „Arcydzieło sztuki budowlanej 2022”

W piątek, 14 października w bydgoskiej Fabryce Lloyda odbyła się finałowa gala konkursu „Arcydzieło sztuki budowlanej 2022”. Jej organizatorem jest Kujawsko-Pomorska Izba Budownictwa.

Zrealizowana przez firmę ALSTAL budowa Collegium Pharmacuticum została wyróżniona w kategorii obiektów użyteczności publicznej.

Konkurs „Arcydzieło sztuki budowlanej” zorganizowany został po raz drugi. - Celem konkursu jest wyróżnienie najciekawszych obiektów budowlanych oraz promowanie sztuki budowlanej i uczestników całego procesu inwestycyjnego oraz realizacyjnego – powiedział Andrzej Cieślik, prezes zarządu Pomorsko-Kujawskiej Izby Budownictwa.

Kapituła konkursu wyróżniła najlepsze inwestycje w pięciu kategoriach: budownictwo mieszkaniowe, użyteczności publicznej, przemysłowe, inżynieryjne i drogowe, a także obiekty zrewitalizowane. Zgłoszone obiekty musiały być zrealizowane od 1 stycznia 2021 roku do 31 sierpnia 2022 roku.

W kategorii budownictwo użyteczności publicznej laureatem została firma ALSTAL Grupa Budowlana za budowę gmachu Collegium Pharmaceuticum oraz Centrum Innowacyjnej Technologii Farmaceutycznej w Poznaniu, realizowanej dla Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego. Nagrodę w imieniu firmy odebrał Krzysztof Kowalski, Dyrektor Oddziału Poznań ALSTAL Grupa Budowlana.

W Centrum Innowacyjnej Technologii Farmaceutycznej znalazł się kompleks specjalistycznych laboratoriów, w których prowadzone będą badania nad nowymi lekami i ich skutkami oddziaływania na ludzi. W pozostałej części nowoczesnego obiektu Collegium Pharmaceuticum znalazły się sale dydaktyczne, a także dziekanat Wydziału Farmacji. Powierzchnia użytkowa obiektu wynosi nieco ponad 10.000 m2, kubatura 57 493 m3, a wartość kontraktu blisko 89 mln zł.

O ALSTAL Grupa Budowlana

Jesteśmy rodzinną firmą budowlaną ze 100-procentowym udziałem kapitału polskiego, która od 45 lat specjalizuje się w generalnym wykonawstwie trudnych i wymagających inwestycji budowlanych. Naszą nadrzędną wartością jest zapewnienie bezpieczeństwa i partnerskich relacji inwestorom, podwykonawcom, dostawcom, a także pracownikom tworzącym siłę organizacji. Naszym największym kapitałem są ludzie tworzący zespół ALSTAL. To ich doświadczenie, zaangażowanie i chęć zmieniania świata na lepszy pozwalają nam stale doskonalić naszą firmę. Zgrany zespół ponad 280 osób tworzą zarówno najwyższej klasy specjaliści z wieloletnim doświadczeniem oraz młode, dynamiczne i ambitne osoby, które regularnie podnoszą swoje kompetencje.

Arni