Firma » Finanse

Czy małe firmy mają szansę na otrzymanie kredytu?

Młodzi przedsiębiorcy często wymagają dodatkowego kapitału na rozwój własnej działalności gospodarczej. Mała firma, aby mogła prawidłowo funkcjonować na rynku wymaga ciągłego rozwoju, a to z kolei przeważnie wiąże się z potrzebą poniesienia pewnych kosztów.
Nakłady finansowe na firmę, która zatrudnia małą liczbę pracowników i z reguły nie ma jeszcze ugruntowanej pozycji na rynku, często wymagają wsparcia z banku.

Zgodnie z przepisami, mała firma to przedsiębiorstwo liczące nie więcej niż pięćdziesięciu pracowników, a jego roczny obrót nie przekracza 10 milionów euro. Ten kwoty nie może przekroczyć również całkowity bilans roczny. W Polsce zarejestrowanych jest wiele firm o takiej charakterystyce działalności.

Banki posiadają specjalną ofertę, w które kredyty dla firm są udzielane na specjalnych warunkach. Instytucje finansowe doceniają dużą rolę małych przedsiębiorstw w rozwoju gospodarki naszego kraju i są świadome, że nawet niewielkie przedsiębiorstwo może potrzebować gotówki na rozwój działalności oraz na bieżące inwestycje.

Finansowanie przedsiębiorstw może przybierać formę kredytu inwestycyjnego, kredytu obrotowego, kredytu w rachunku bieżącym lub linii kredytowej. W przypadku małych firm zazwyczaj bank proponuje kredyt dla firm w postaci kredytu obrotowego odnawialnego albo nieodnawialnego. Niekiedy finansowanie firm polega po prostu na udzieleniu pożyczki.

Kredyt obrotowy jest najpopularniejszą formą pomocy, jaką banki oferują małych firmom. Środki finansowe otrzymane z takiego kredytu właściciel firmy może przeznaczyć na wydatki bieżące, takie jak: zakup sprzętu, towaru, usługi, jak też na dokonanie spłaty nieprzeterminowanych zadłużeń. Dopuszczalna wysokość kredytu obrotowego jest wyznaczana na podstawie analizy obrotów na koncie firmy ubiegającej się o kredyt. Bank, udzielając takiego finansowania, dokładnie sprawdza kondycję finansową przedsiębiorstwa. Kredytobiorcą może zostać każda mała firma, która nie tonie w długach, a jedynie potrzebuje zastrzyku gotówki, aby zapewnić swojej działalności dalszy rozwój lub pomóc pokonać chwilowy kryzys. Istnieją także oferty, w których kwota kredytu obrotowego jest zależna od wysokości sprzedaży, jaką dana firma realizuje. Właściciel przedsiębiorstwa ma obowiązek spłacać zaciągnięty kredyt obrotowy w ratach albo w formie jednorazowej spłaty, z tymże bank nalicza odsetki za każdy kolejny miesiąc.

Nie każda mała firma może otrzymać od banku kredyt obrotowy. Aby sprawdzić, czy udzielenie przez bank tego rodzaju finansowania jest możliwe, należy złożyć wniosek i dołączyć do niego szereg dokumentów. Banki wymagają przedstawienia zestawu dokumentów, stwierdzających rejestrację firmy, czyli NIP, REGON, wpis do ewidencji oraz wpis do KRS. Większość kredytodawców wymaga dołączenia zbioru dokumentów, zawierających dane finansowe przedsiębiorstwa za ostatni rok działalności na rynku.

Formalności związane z kredytem dla małych firm zazwyczaj trwają nie dłużej niż 7 dni roboczych. Bank, zgodnie z treścią zawieranej umowy, ma 2 dni na przelanie kwoty kredyty na rachunek przedsiębiorstwa. Oprocentowanie kredytów obrotowych mieści się w granicach od 5 do 10%. Pamiętajmy, że bank ma prawo pobierać różnego typu inne prowizje, w zależności od konkretnej oferty kredytowej. Należą do nich, poza opłatą za rozpatrzenie wniosku, również płatność za ewentualnie podwyższenie kwoty kredytu w trakcie trwania zadłużenia oraz opłata za każdą zmianę warunków umowy.

abtarasew1