Gospodarka » Żywność

CZYM SIĘ CHARAKTERYZUJE PRAWDZIWA WŁOSKA PIZZA?

CZYM SIĘ CHARAKTERYZUJE PRAWDZIWA WŁOSKA PIZZA?
Zobacz więcej zdjęć »
Już w najbliższy piątek, 9 lutego, będziemy obchodzić Międzynarodowy Dzień Pizzy. To najpopularniejsze danie z kuchni włoskiej można zjeść w każdym zakątku świata. Jednak czy każdą serwowaną pizzę można nazwać rzeczywiście włoską?

Jest smaczna, szybka w przygotowaniu oraz ma przystępną cenę. To główne zalety tego przysmaku. W każdym większym czy mniejszym mieście, niezależnie od kraju, znajdziemy pizzerię lub okienko z pizzą serwowaną w kawałkach na wynos. Jednak mało kto zwraca uwagę na jej skład, a przede wszystkim na ciasto, a to właśnie ta podstawa nadaje smak całości.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

PRAWDZIWA WŁOSKA PIZZA

Prawdziwa włoska pizza rozpływa się w ustach i charakteryzuje umiarem w doborze składników, wystarczą trzy do czterech składników, nie więcej. Idealne ciasto według autentycznej receptury jest cienkie i chrupiące, wyrabiane z mąki pszennej. Dzięki dużej ilości ziół, jak oregano, bazylia, czy rozmaryn oraz świeżych składników kusi swoim aromatem. Harmonię z całością tworzy również sposób jej wypiekania – w piecu opalanym drewnem. Oliwa dodana na wierzch pizzy wydobywa całą esencję zmysłów dla kubków smakowych.

- Ile pizzerii, tyle różnych rodzajów pizzy i sposobów jej przygotowywania. Jednak najważniejsze podczas jej przyrządzania jest ciasto, a właściwie zrobienie odpowiedniego zaczynu z drożdży. Przepis jest prosty, wystarczy do szklanki z letnią wodą dodać drożdże, łyżeczkę cukru, mąkę i oliwę z oliwek. Całość mieszamy do momentu, aż zaczyn będzie miał jednolitą konsystencję. Następnie odstawiamy go na 20 minut pod przykryciem. Pamiętajmy by szklanka, w której przygotowujemy zaczyn była dość wysoka, w przeciwnym razie zawartość może się wylać po urośnięciu. Po 20 minutach zaczyn dodajemy do mąki i wówczas dodajemy sól i zaczynamy wyrabiać ciasto. Ważne by wyrabiać je ręcznie, bez korzystania z wałka – mówi Nello Esposito, włoski szef kuchni restauracji Capri.

Kiedy połączymy wszystkie składniki i ugnieciemy ciasto na jednolitą konsystencję, odstawmy je na około 30 min pod przykryciem, by wyrosło. Gotowe ciasto prawdziwej włoskiej pizzy nie może mieć więcej niż 3 mm grubości.

Co ciekawe, do oryginalnej pizzy z Włoch nie podaje się wcale sosu pomidorowego, a pomidory pelati. Taka pizza jest na tyle wilgotna i jednocześnie chrupiąca, aromatyczna oraz delikatna, dzięki czemu nie jest twarda ani sucha.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

dorota5

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »