Firma » Finanse

Czym zajmuje się biuro księgowe?

Jesteś właścicielem firmy? Jeżeli tak to ten artykuł jest dla Ciebie. Dowiesz się z niego jakie zobowiązania masz wobec różnych instytucji, dlaczego księgowość jest ważna i kogo możesz wybrać do jej prowadzenia. Artykuł ten będzie więc przydatny jeżeli masz zamiar lub dopiero co założyłeś firmę.

Czym zajmuje się biuro księgowe?

Komu powierzyć prowadzenie księgowości?

Przedsiębiorstwo ma różne zobowiązania finansowe. Musi płacić podatek dochodowy, który może być rozliczany w różny sposób np. podatek liniowy lub progresywny. Innym podatkiem z którym musi się liczyć jest podatek VAT. Oprócz tego musi co miesiąc odprowadzać składki ZUS zarówno za właściciela jak i za pracowników. Do tego dochodzą koszty stałe takie jak wynajem lokalu, wypłaty pracowników, opłaty za prąd, wodę i inne media.

Wszystkie wyżej wymienione czynności muszą być dokumentowane przez firmę. Jeżeli chcemy, aby wszystkie zostały wykonane w sposób prawidłowy powinniśmy zdecydować się na biuro rachunkowe. W zależności od tego co zostanie zawarte w umowie otrzymamy różny zakres usług. Jeżeli zdecydujesz się na biuro rachunkowe sprawdź jego opinię, ponieważ firma ta będzie zajmowała się Twoją księgowością.

Co może być zawarte w umowie?

Podpisując umowę z biurem księgowym zaznaczamy jaki zakres usług jest przez nas wymagany. W zależności od tego co będzie zawarte w umowie biuro księgowe będzie wykonywało dla nas takie usługi.

Standardową usługą jest wypełnianie deklaracji podatkowych i innych, które dotyczą finansów, czyli np. deklaracje PIT, które są składane co roku do Urzędu Skarbowego lub obliczanie wysokości składek ZUS, odprowadzanych co miesiąc do ZUS. Biuro księgowe będzie za nas również sporządzało ewidencje dla celów podatku VAT. Możemy również liczyć na kontrolę nad kosztami stałymi. Nie musimy się martwić o sprawy kadrowe takie jak wypłacanie wypłat jeżeli ta usługa zostanie zawarta w umowie z biurem rachunkowym. Biuro księgowe będzie również sporządzało zestawienia i raporty zarówno miesięczne jak i roczne.

Pomijając usługi, które związane są z liczeniem, wypełnianiem wniosków itd. pracownicy biura księgowego mogą reprezentować nasz w ZUS`ie, Urzędzie Skarbowym i w innych instytucjach finansowych. Niektóre mogą zaoferować nam doradztwo w sprawach finansowych i sposoby na efektywniejsze prowadzanie finansów firmy.

Dlaczego Ty, jako właściciel firmy powinieneś wybrać outsourcing?

Outsourcing to nic innego jak korzystanie z usług zewnętrznych firm takich jak biuro księgowe. Jest on bardzo wygodny dla właścicieli przedsiębiorstw. Wszystkie sprawy związane z księgowością prowadzone są przez biuro księgowe.

Jedyne czym musisz się zajmować to kontrola umowy podpisanej z biurem księgowym, czyli sprawdzenie czy wywiązuje się ono z podpisanej umowy. Wszystko inne, czyli np. wypisywanie deklaracji na podatek dochodowy lub deklaracje wypisywane dla ZUS`u będzie należało do zadań wykonywanych przez biuro księgowe. Jeżeli jesteś więc laikiem w księgowości nie musisz się martwić o finanse swojej firmy. Pracownicy biura księgowego się nimi zajmą.

Autor artykułu:

Materiał powstał we współpracy z Biurem Rachunkowym TaxMentor