Dom

Na to zwróć uwagę, kupując mieszkanie dla rodziny

Co więc robić, aby kupując nowe mieszkanie, nie popełnić żadnego błędów i na co w szczególności warto zwracać uwagę?

Inwestycja związana z zakupem mieszkania nie jest zwykłym spacerkiem do supermarketu i wybraniem z półki jakiegoś produktu. To proces o wiele bardziej skomplikowany, który wiąże się z większą odpowiedzialnością za podjętą decyzję, większymi pieniędzmi oraz oczywiście większym stresem. W dobie kryzysu na rynku nieruchomości nie brakuje na szczęście atrakcyjnych ofert, ale nie każda z nich okazuje się tak korzystna, jak zachwala to developer.

Liczba pokoi, powierzchnia, lokalizacja

Najbardziej podstawową informacją czerpaną z ogłoszeń od deweloperów jest ta związana z powierzchnią danego mieszkania, liczbą znajdujących się w nim pokoi (pomieszczeń) oraz lokalizacją – zarówno terenową, jak i umiejscowieniem mieszkania w samym bloku. Ta ostatnia to choćby informacje, na którym znajduje się piętrze, z której strony są okna, jakie jest otoczenie budynku.

Warto również przyjrzeć się bezpośredniej infrastrukturze miejsca: gdzie znajduje się najbliższa sieć komunikacyjna, jak daleko jest do sklepów, szkół czy przedszkoli. Innym aspektem wartym uwagi jest sprawdzenie, czy mieszkanie posiada przypisane miejsce parkingowe, piwnicę (lub komórkę na półpiętrze) oraz czy w samym bloku znajduje się winda.

Cena to problem... dewelopera?

Nie każdego z marszu stać na to, aby kupić mieszkanie warte kilkaset tysięcy złotych. Profesjonalny developer działający na polskim rynku od wielu lat również ma taką świadomość, dlatego zawsze przygotowuje swoim klientom bardzo obszerne i zróżnicowane oferty. Co z tego ma klient?

Dzięki temu potencjalny nabywca może obejrzeć mieszkania na jego kieszeń i od razu zdecydować się na ich kupno. Może też poczekać trochę czasu, dozbierać resztę pieniędzy i nabyć nieruchomość droższą, ale za to atrakcyjniejszą lub leżącą w lepszej lokalizacji.

Sytuacja prawna mieszkania

Niestety, wielu przyszłych nabywców kompletnie nie zwraca uwagi na aspekt prawny związany z kupowaniem mieszkania – interesuje ich jedynie fakt spisania umowy i przekazania kluczy. Tymczasem kupując mieszkanie np. na rynku wtórnym koniecznie trzeba się upewnić, czy nie jest ono na przykład zadłużone i czy sprzedający dysponuje do niego tytułem prawnym.

W przypadku zakupu nieruchomości od dewelopera sytuacja jest o wiele prostsza. Mieszkanie nabywa się bezpośrednio od jego wykonawcy, a co za tym idzie, bez żadnych długów, niejasności w księgach wieczystych czy problemów z pierwszym właścicielem.

Rodzinne mieszkanie to duże mieszkanie

Jak pokazują ostatnie badania ankietowe, młode rodziny decydują się na kupno swojego pierwszego mieszkania przede wszystkim w oparciu o sytuację materialną, a nie o własne wymogi. Dlatego też popularne są sytuacje, w których czteroosobowa rodzina zamieszkuje dwa pokoje, kiedy analogicznie na tzw. zachodzie taka sama rodzina posiada zazwyczaj mieszkanie trzy albo czteropokojowe.

Deweloperzy od dawna przekonują, że rodzinne mieszkanie to duże mieszkanie. Tylko wtedy zapewnione są maksymalny komfort i wygoda oraz duża prywatność. Dodatkowo atutem jest spory balkon lub taras, ogród przed budynkiem oraz znajdujący się w bezpośrednim sąsiedztwie bloku plac zabaw dla dzieci.

Źródło: artykuł przygotowany z pomoca specjalistów z oltaszyn.com

Osiedle Słonezny Ołtaszyn