Firma » Biznes

DB Schenker we Wrocławiu ze statusem Zarejestrowanego Agenta

Biuro Frachtu Lotniczego DB Schenker we Wrocławiu utrzymało status Zarejestrowanego Agenta. Audyt Urzędu Lotnictwa Cywilnego potwierdził ważność statusu przez kolejne 5 lat.

„Zarejestrowany agent jest jednym z uczestników bezpiecznego łańcucha dostaw w transporcie lotniczym. W działaniach realizuje procesy w zintegrowanym systemie przepływu ładunków lotniczych od nadawcy do samolotu. Nadzór nad działalnością zarejestrowanego agenta sprawuje w Polsce Urząd Lotnictwa Cywilnego”, tłumaczy Aleksander Frydlewicz, Starszy spedytor lotniczy w Biurze Frachtu Lotniczego DB Schenker we Wrocławiu.

Zarejestrowany agent nie tyko wykonuje zadania z zakresu ochrony lotnictwa cywilnego, ale również wspiera inne podmioty funkcjonujące na rynku przewozów lotniczych poprzez odpowiednie procedury handlingowe.

„Polski rynek lotniczy funkcjonuje w oparciu o stosowne regulacje wspólnotowe oraz krajowe, w efekcie pozwala to coraz większej grupie eksporterów na stosowanie usprawnień w organizacji procesów transportowych”, wyjaśnia Aleksander Frydlewicz. Wiąże się to jednak z koniecznością uzyskania odpowiednich zezwoleń oraz uprawnień do działania w bezpiecznym łańcuchu dostaw pomiędzy podmiotami.

„Status zarejestrowanego agenta pozwala DB Schenker wdrażać rozwiązania z klientami, którzy jako znani nadawcy wymagają od dostawców usług właściwych powiązań w procesach realizacji wysyłek lotniczych”, mówi Aleksander Frydlewicz.

Po raz pierwszy status Zarejestrowanego Agenta lokalizacja DB Schenker we Wrocławiu otrzymała w 2014 r.

MultiComm