Motoryzacja » Transport

DHL liderem przewozów lotniczych wg IATA

DHL Global Forwarding przez cały rok 2010 utrzymywał pozycję niekwestionowanego lidera w przewozach lotniczych – wynika z opublikowanych właśnie danych IATA (International Air Transport Association).

Firma doskonale wykorzystała ożywienie gospodarcze, jakie nastąpiło po kryzysowym roku 2009 bazując na swojej mocnej pozycji w Azji Południowo-Wschodniej, w tym strategicznych regionach takich, jak Hongkong, Singapur i Indonezja, Ameryce Północnej, Australii oraz na przeważającym obszarze Europy.

Przez większą część minionego roku udział DHL Global Forwarding w globalnym rynku frachtu lotniczego oscylował wokół 15-20%, notując wzrosty i najwyższe wskazania w III kwartale.

„Cieszymy się z wyników, jakie osiągnęliśmy w przewozach lotniczych w ubiegłym roku i jesteśmy przekonani, że najbliższe miesiące będą równie efektywne.” – powiedział Krzysztof Bielica, Wiceprezes Zarządu i Dyrektor Frachtu Lotniczego DHL Global Forwarding. „Oceniamy, że sytuacja na światowych rynkach nie jest jeszcze w stu procentach stabilna, dlatego nie zaprzestaniemy jej uważnego monitorowania, również w zakresie zmieniającego się dynamicznie wolumenu przesyłek, by móc szybciej i elastyczniej od konkurencji reagować na wszystkie zmiany.” – dodał Krzysztof Bielica.

Po zdecydowanie spadkowym roku 2009, w roku ubiegłym IATA zanotowała znaczący wzrost przychodów frachtu lotniczego. Sprzyjały mu zarówno dynamiczne wzrosty w obszarze wolumenu przesyłek, jak i przyspieszenie notowane na rynkach azjatyckich oraz korzystne zmiany na rynkach walutowych. W rezultacie szacowany przez IATA globalny zysk linii lotniczych w roku 2010 powinien osiągnąć poziom ok. 6 mld euro (ostateczne dane będą znane w najbliższych miesiącach).

Ad rem Public Relations