Zdrowie » Medycyna
Dieta na przytycie
Zobacz więcej zdjęć » |
1 dzień – 2300 kcal
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
I śniadanie 4 łyżki musli z rodzynkami i orzechami, szklanka mleka, kromka ciemnego chleba z plastrem szynki, 6 rzodkiewek, szklanka herbaty lub kawy. II śniadanie opakowanie twarożku wiejskiego light z łyżką szczypiorku, duży pomidor, 2 kromki białego chleba, szklanka herbaty owocowej. Obiad szklanka zupy pomidorowej czystej z makaronem i natką, 3 ziemniaki z łyżką kopru, plaster pieczeni wołowej (150 g), surówka z marchwi, połowy selera, jabłka z łyżeczka oleju słonecznikowego, ogórek małosolny, szkl. kompotu z wiśni. Podwieczorek szkl. jogurtu naturalnego, szkl. malin mrożonych. Kolacja 2 jajka sadzone z łyżką szczypiorku, 2 kromki ciemnego chleba z masłem, surówka z pomidora, papryki, połowy cebuli, szkl. herbaty z cytryną.
2 dzień – 2500 kcal
I śniadanie 6 łyżek płatków kukurydzianych ze szkl. mleka i łyżką rodzynków, kromka ciemnego chleba, plaster szynki, ogórek, liść sałaty, szkl. herbaty lub kawy. II śniadanie 2 kromki ciemnego chleba z masłem i jajkiem na twardo, surówka z papryki, pomidora i łyżki szczypiorku, szkl. herbaty owocowej. Obiad zupa ziemniaczana (250 ml) z łyżka koperku, 3 ziemniaki, porcja gotowanej wołowiny (z zupy) z sosem chrzanowym, surówka z dużej marchwi i ze średniego jabłka z łyżeczką o leju słonecznikowego, pół brokułu, szkl. soku z czarnej porzeczki. Podwieczorek Napój ze szkl. soku wielo warzywnego, połowy szkl. jogurtu, łyżki natki, kromka ciemnego chleba z masłem, sałata i plastrem szynki. Kolacja fasolka po bretońsku z ¾ ugotowanej fasoli, 80 g chudej wołowiny (lub chudej kiełbasy), małej puszki koncentratu pomidorowego z łyżką natki, kajzerka, 1/4 melona lub gruszki, szkl. herbaty owocowej.
3 dzień – 2500 kcal
I śniadanie 3 kromki ciemnego pieczywa z masłem, 3 liście sałaty, twarożek z 2 plastrów białego sera, połowy papryki, łyżki szczypiorku, 2 łyżek jogurtu naturalnego, łyżeczki otrąb pszennych, szkl. herbaty lub kawy. II śniadanie 2 kromki białego chleba, 4 plasterki chudego pasztetu z sosem z 2 łyżeczek śmietany 9% i łyżeczki chrzanu, 2 liście sałaty, szkl. soku marchwiowego. Obiad Zupa jarzynowa (ok. 250 ml), polędwiczka wieprzowa duszona z 1 cebulą i 4 dużymi pieczarkami, ¾ szkl. kaszy gryczanej, ½ brokułu, surówka z 3 liści sałaty i 1 pomidora z łyżeczką oleju słonecznikowego, szkl. soku jabłkowego. Podwieczorek 5 łyżek serka waniliowego ze szkl. jagód, 2 sucharki, szkl. soku z czarnej porzeczki. Kolacja Filet z ryby (150 g) podsmażony i podduszony z ziołami, 2 ziemniaki z łyżką koperku, surówka z dużej marchwi i małego jabłka z łyżeczka oleju słonecznikowego, szkl. soku z czerwonych buraków.
4 dzień – 2200 kcal
I śniadanie 3 kromki ciemnego chleba, szkl. malin z 2 łyżkami twarożku wiejskiego light, 2 plastry pasztetu drobiowego, mała papryka, liść sałaty, szkl. herbatlub kawy. II śniadanie 2 kromki białego chleba z masłem, sałatka z dużego pomidora 3 liści sałaty, łyżki szczypiorku, 4 plastrów pieczonego schabu z sosem winegret, szkl. soku z czarnej porzeczki. Obiad Zupa kalafiorowa (250 ml) z łyżka kopru, 3 ziemniaki, wątróbka drobiowa, (150 g) duszona z cebulą, 4 łyżki marchewki z groszkiem (bez zasmażki), 3 łyżki surówki z białej kapusty, szkl. kompotu z czerwonych porzeczek. Podwieczorek szkl. budyniu waniliowego, 6 węgierek, szkl. soku marchwiowo-owocowego. Kolacja Duża paryka faszerowana mięsem z indyka (150g ) z 2 łyżkami ryżu i przyprawami ziołowymi, 3łyżki fasolki szparagowej z sosem winegret, kromka ciemnego chleba, szkl. herbaty owocowej.
5 dzień – 2300 kcal
I śniadanie 3 kromki ciemnego chleba, 2 łyżki twarożku kanapkowego, z łyżką natki, 2 plasterki polędwicy wołowej, mała papryka, 3 liście sałaty, szkl. herbaty lub kawy. II śniadanie szkl. sałatki jarzynowej z sosem z łyżki majonezu i 2 łyżek jogurtu naturalnego z dodatkiem musztardy, łyżką natki, 2 kromki ciemnego chleba, 4 plasterki szynki drobiowej, szkl. soku z czarnej porzeczki. Obiad Krupnik z kaszy (250 ml), 3 ziemniaki, pierś drobiowa duszona z jarzynami, mizeria z łyżką jogurtu naturalnego, 3 łyżki, zielonej fasolki szparagowej, szkl. kompotu z węgierek. Podwieczorek banan, opakowanie serka wiejskiego, sucharek. Kolacja 2 kostki morszczuka lub filet (150 g) z sosem greckim z 1 marchewki, połowy selera, małej cebuli i małej puszki koncentratu pomidorowego, grahamka, szkl. herbaty ziołowej.
Nadesłał:
Rafal
|
Komentarze (0)