Gospodarka » Żywność

DIY: Słodkie warsztaty z dzieckiem

Zbliżające się wakacje to mnóstwo wolnego czasu, który warto kreatywnie wykorzystać. To także doskonała okazja do organizacji przyjęcia urodzinowego na świeżym powietrzu. Jednocześnie mamy możliwość zaangażowania pociechy w przygotowanie pysznego, kolorowego poczęstunku dla gości. W ten sposób (...)

Zbliżające się wakacje to mnóstwo wolnego czasu, który warto kreatywnie wykorzystać. To także doskonała okazja do organizacji przyjęcia urodzinowego na świeżym powietrzu. Jednocześnie mamy możliwość zaangażowania pociechy w przygotowanie pysznego, kolorowego poczęstunku dla gości. W ten sposób nie tylko oswajamy dziecko z domowymi obowiązkami, ale też mamy możliwość spędzić z nim słodkie popołudnie. Oto kilka kreatywnych pomysłów na zabawę z małym cukiernikiem!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 

Wielu rodziców stara się trzymać dzieci z dala od kuchni, co jest ogromnym błędem. Może faktycznie, wypiek ozdobiony przez pociechę nie będzie najpiękniejszy, a kuchnia będzie wyglądać jak po Armagedonie, jednak taka aktywność stanowić będzie cenną lekcję dla malucha. Nauczy się on koncentracji, realizacji powierzonych zadań, a jednocześnie będzie to świetna okazja do spędzenia czasu razem. Poza tym, ta duma na twarzy dziecka, z samodzielnie (no prawie samodzielnie) wykonanego dania, z pewnością wynagrodzi dodatkowy czas spędzony na doprowadzeniu kuchni do porządku ???? Zatem do dzieła!

 

Tort „donut” z lukrem i posypkami

Składniki

Ciasto:

·        2 opakowania biszkoptu Delecta

·        8 jaj

·        150 ml wody

·        50 g jogurtu naturalnego

Lukier:

·        150 g cukru pudru

·        1-2 łyżki soku z buraka

·        4 łyżki soku z cytryny

·        ½ łyżeczka herbaty matcha

·        ½ łyżeczki kurkumy

Dekoracja:

·        1 opakowanie kamyczków czekoladowych Decorada Delecta

·        1 opakowanie posypki o smaku owocowym Decorada Delecta

Kto nie lubi donutów?! Są kolorowe, słodkie i ciągle jest ich mało... Czemu by nie powiększyć ich rozmiarów i podać w formie tortu? Brzmi jak marzenie niejednego łasucha!

Najpierw metalową miskę smarujemy masłem i wysypujemy mąką, jednocześnie nagrzewając piekarnik do temperatury 175°C (bez termoobiegu). W drugiej misce miksujemy na najwyższych obrotach mieszankę do wypieku biszkoptu z jajami, wodą i jogurtem. Składniki muszą połączyć się w gładką masę, którą dzielimy na 3 części: pierwszą wkładamy do misy z mąką i pieczemy 30 minut. Powtarzamy czynność z drugą i trzecią częścią. Odstawiamy biszkopty do ostudzenia. Po tym czasie przekładamy je na deskę i wycinamy w ich środku koła za pomocą małej miski. Następnie cukier puder dzielimy na trzy naczynia. Do pierwszego dodajemy łyżeczkę soku z buraka, do drugiego herbatę matcha i 2 łyżki soku z cytryny, a do trzeciego kurkumę i pozostały sok z cytryny. Ucieramy do uzyskania gęstej konsystencji wszystkich lukrów. Każdy „donut” polewamy innym kolorem lukru i dekorujemy posypkami – to zadanie z pewnością można powierzyć małemu artyście. Obręcze układamy jedna na drugiej, by stworzyć warstwowy tort, do którego wbijamy przygotowaną wcześniej papierową girlandę (oczywiście, własnoręcznie ozdobioną przez dziecko). Przepis na nią można znaleźć tutaj: https://delektujemy.pl/przepisy/girlanda-do-ciasta-krok-po-kroku/.

Taki tort zaspokoi potrzeby największych fanów pączków. Czy któryś z nich podejmie się pochłonięcia go w całości?

 

Galaretki jednorożce

Składniki:

·        2 opakowania galaretki deserowej przezroczystej Delecta

·        550 ml wody

·        200 ml śmietanki

·        1 Fajny Pisak XXL Delecta w kolorze żółtym

·        1 opakowanie kolorowych mini piegów Decorada Delecta

Masa cukrowa:

·        30 g masła

·        80 g wody

·        1/2 szklanki mąki

·        30 g cukru pudru

 

Idealny deser na zakończenie przedszkola? Piękny i pyszny! Takie właśnie chcą jednorożcowe galaretki od Delecty.

Przygotowania warto zacząć od naszykowania silikonowych foremek. Do naczynia wlewamy 550 ml wody i 200 ml śmietanki, które następnie zagotowujemy. Do wrzącego płynu wsypujemy galaretki (2 opakowania), cały czas energicznie mieszając do rozpuszczenia, jednak bez zagotowania. Galaretki rozlewamy do silikonowych miseczek i odstawiamy do ostygnięcia i następie przekładamy je do lodówki na 4 godziny. Czas na detale naszych jednorożców. Na początku przygotowujemy masę cukrową. Wodę zagotowujemy z tłuszczem. Dodajemy mąkę i gotujemy przez chwilę – podobnie jak ciasto na ptysie. Gdy wystygnie, dodajemy cukier puder i zagniatamy do uzyskania konsystencji plasteliny. Masę cukrową możemy zabarwić na pożądany kolor: na żółto – kurkumą, na czerwono/różowo – sokiem z buraka, na zielono – zielonym jęczmieniem. Rogi jednorożców wykonujemy, nawijając cienkie wałeczki z masy cukrowej na patyczki do szaszłyków połamanych na odcinki ok. 5 cm. Kiedy galaretki zastygną, na środek wbijamy róg. Dekorujemy drażami, robiąc “grzywę” lub “wianek”. Oczy malujemy Fajnym Pisakiem XXL.

Jedno jest pewne, jednorożcowe galaretki będą hitem niejednego kinderbalu!

 

Babeczki pandy

Składniki

Ciasto:

·        1 opakowanie babeczek na 1001 sposobów o smaku czekoladowym Delecta

·        2 jaja

·        100 ml mleka

·        100 ml oleju

Krem:

·        1 opakowanie kremu tortowego o smaku waniliowym Delecta

·        350 ml mleka

Lukier:

·        90 g białka

·        445 g cukru pudru

·        2 łyżki soku z cytryny

Dekoracja:

·        draże czekoladowe

·        200 g cukru

·        1 opakowanie płatków czekoladowych Decorada Delecta

·        białe konfetti i czarny flamaster

Jak wszyscy wiemy, pandy to słodkie zwierzęta. Tym razem nie jest inaczej – pandowe babeczki to w końcu sama słodycz!

Przygotowujemy formę do babeczek oraz kolorowe papierowe foremki na babeczki. Następnie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C (bez termoobiegu). W misce mieszamy na gładką masę: jaja, mleko, olej oraz zawartość torebki z mieszanką do babeczek. Następnie przekładamy całość do foremek i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Zawartość torebki z kremem miksujemy z 350 ml mleka. Gotowy krem nakładamy szprycą lub łyżką na wystudzone babeczki, a następnie wstawiamy je do lodówki na 3 godziny. Lukier królewski przygotowujemy miksując przez 15 minut cukier puder z sokiem z cytryny i białkiem. Na spodeczku wysypujemy biały cukier. Lukrem polewamy wierzch schłodzonych babeczek, a następnie każdą z nich zanurzamy w cukrze tak, aby babeczka zyskała „futerko” – będzie to świetna zabawa zarówno dla dużych, jak i małych. Z czekoladowych draży na wierzchu babeczki robimy nos, uszy i podstawę oczu pandy, a inne czekoladowe posypki lub wiórki wykorzystujemy do stworzenia pozostałej części pyszczka – ciekawe, czyj będzie najpiękniejszy. Na białym konfetti rysujemy czarne kropki i umieszczamy je na drażach czekoladowych imitujących oczy. Trzeba przyznać, mało kto będzie mógł się oprzeć takiemu słodziakowi. ????

 

Więcej słodkich inspiracji, nie tylko na torty i babeczki, na stronie: https://delektujemy.pl



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

38PR

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »